Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: Η Αλβανία επικίνδυνο μέρος για τους δημοσιογράφους!

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: Η Αλβανία επικίνδυνο μέρος για τους δημοσιογράφους!

Ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Ρικάρντο Γκουτιέρες, επέκρινε τον έλεγχο του SPAK στο σπίτι του δημοσιογράφου Elton Qyno και στην κατάσχεση των κινητών συσκευών του.

«Πρόκειται για επίθεση στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και στο δικαίωμα των δημοσιογράφων να προστατεύουν το απόρρητο των πηγών τους. Ποιος κρύβεται πίσω από τις διαρροές πληροφοριών προσπαθεί να μάθει το SPAK. Αντί να ερευνά τους δικούς της εισαγγελείς και ανακριτές, παραβιάζει τα νομικά πρότυπα για την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών ζητώντας από τους δημοσιογράφους να αποκαλύψουν τις πηγές τους», λέει ο Gutierrez, ο οποίος εκφράζει αλληλεγγύη στον Qyno και «καλεί τις αρχές να σεβαστούν τις ευρωπαϊκές αρχές προστασίας των πηγών και της ελευθερίας του Τύπου».

«Η Αλβανία παραμένει ένα επικίνδυνο μέρος για να είσαι δημοσιογράφος», είπε ο Γκουτιέρες.

Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) ανέκρινε για πολλές ώρες τον δημοσιογράφο του Ora News, Elton Qyno, ζητώντας του να αποκαλύψει τις πηγές του για τις υποκλαπείσες συνομιλίες στο SKY ECC του δικαστή Nuredin Dumani.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2023, ο Qyno κλήθηκε από δύο ανακριτές να υπογράψει δήλωση ότι δεν θα δημοσιοποιούσε εμπιστευτικές πληροφορίες ή έγγραφα σχετικά με την έρευνα για την «Υπόθεση 75». Ο Qyno υπέγραψε τη δήλωση και δεσμεύτηκε να μην δώσει πληροφορίες από την εν εξελίξει έρευνα για αυτό το θέμα. Ωστόσο, καθώς γινόταν η συνάντηση, του ζητήθηκε να αποκαλύψει τις πηγές των πληροφοριών του και όταν αρνήθηκε να το πράξει, το SPAK έδωσε δικαστικές εντολές σε λιγότερο από δύο ώρες να κάνει έφοδο στο σπίτι και στον χώρο εργασίας του και κατάσχεσε τον εργασιακό και σπιτικό του εξοπλισμό. Το ιδιωτικό του αυτοκίνητο κατασχέθηκε χωρίς δικαστική απόφαση.

Μετά από επικοινωνία που ήρθαν από δημοσιογράφους, ο εισαγγελέας του SPAK Bujar Dibra επιβεβαίωσε ότι ζήτησε από τον Qyno την πηγή της πληροφορίας: «Ναι, ρωτήθηκε για την πηγή. Δεν αποκάλυψε την πηγή. Οι έρευνες θα συνεχιστούν με άλλες μορφές για να καταλάβουμε ποιος παραβίασε το απόρρητο της έρευνας».

Μετά από πολυάριθμες αντιδράσεις του κοινού, το SPAK την επόμενη μέρα βγήκε με ανακοίνωση λέγοντας ότι είχαν ανακρίνει τον Qyno για να καταλάβουν πώς εξασφάλισε τις πληροφορίες που δημοσίευσε.

Ενώ ο Qyno ανακρινόταν, το SPAK υπέβαλε τρία αιτήματα στο Πρωτοδικείο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος στα Τίρανα για να τους επιτραπεί να ερευνήσουν το σπίτι του, τον χώρο εργασίας του και να κατασχέσουν δεδομένα υπολογιστή και άλλα στοιχεία στον χώρο εργασίας του και την ιδιωτική κατοικία που θα οδηγήσει στον εντοπισμό των πηγών του.

Και οι τρεις δικαστικές αποφάσεις εκδόθηκαν την ίδια μέρα σε διάστημα μιάμιση ώρας. Η πρώτη απόφαση δόθηκε στις 14:20, η δεύτερη στις 15:15 και η τρίτη στις 15:55. Σύμφωνα με στοιχεία του SPAK, κατασχέθηκαν ο υπολογιστής του, κινητά τηλέφωνα, κλειδί αυτοκινήτου, USB, φάκελοι με έγγραφα και CD. Του επεστράφησαν αργότερα τα κλειδιά του αυτοκινήτου του. Στις 18 Δεκεμβρίου 2023, ο δικηγόρος του Qyno, Dorian Matlija, άσκησε έφεση κατά της απόφασης κατάσχεσης στο Ειδικό Εφετείο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος. Οι δικαστικές εντολές για έρευνες γραφείου και κατ' οίκον δεν υπόκεινται σε έφεση στο δικαστήριο.

Στην έφεσή του, ο δικηγόρος υποστήριξε ότι ο εισαγγελέας έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει εναλλακτικούς τρόπους για να ερευνήσει τα πρόσωπα που αντλούσαν πληροφορίες από το SPAK.

...

Europol: Δεκαέξι χιλιάδες Αλβανοί χρησιμοποιούν την εφαρμογή κρυπτογραφημένων συνομιλιών "SKY"

Δεκαέξι χιλιάδες Αλβανοί φέρεται να είναι εγγεγραμμένοι στην εφαρμογή SKY. Σύμφωνα με τη Europol, αυτό αντιπροσωπεύει το 10% των χρηστών της εφαρμογής SKY. Τι είναι όμως η εφαρμογή SKY; Το SKY ECC...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου