Αλβανία: Αποτυγχάνει παταγωδώς στη μέτρηση της ποιότητας του αέρα

Αλβανία: Αποτυγχάνει παταγωδώς στη μέτρηση της ποιότητας του αέρα

Η Αλβανία υποχρεούται με την οδηγία 2008/50 ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εσωτερική νομοθεσία να παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα και τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία του πληθυσμού. Και όμως, η χώρα αποτυγχάνει εδώ και χρόνια να παράγει πλήρη, ακριβή και αξιόπιστα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα.

Η αδυναμία μέτρησης και δημοσίευσης ακριβών στοιχείων για την ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται, σύμφωνα με έλεγχο του Ύπατου Κρατικού Ελέγχου (KLSH), με την αμέλεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Εθνικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος να παράσχουν τα απαραίτητα κονδύλια για τη συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου των σταθμών παρακολούθησης του αέρα.

Εν τω μεταξύ, λόγω προβλημάτων με τις συμβάσεις συντήρησης και βαθμονόμησης, οι σταθμοί παρακολούθησης που δωρήθηκαν πριν από μια δεκαετία από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφέθηκαν να υποβαθμιστούν τουλάχιστον έως το 2019-2022.
Η παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα είναι ένα περιβαλλοντικό ζήτημα με αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, αλλά είναι επίσης μια υποχρέωση που πρέπει να εκπληρωθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την έκθεση προόδου του 2023, η Αλβανία δεν είναι ακόμη σε θέση να παράγει περιβαλλοντικές στατιστικές πλήρως συμβατές με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Οι ελλείψεις εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη και αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δαπανήσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να στηρίξει τη χώρα στην εδραίωση του συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας του αέρα.

Το 2011, η ΕΕ χρηματοδότησε με 530 χιλιάδες ευρώ την αγορά τεσσάρων αυτόματων σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε Αυλώνα, Κορυτσά, Δυρράχιο και Σκόδρα, δύο συσκευές βαθμονόμησης καθώς και άλλες βοηθητικές συσκευές, τις οποίες δώρισε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Νωρίτερα το 2006, η ΕΕ είχε επίσης επιτρέψει την αγορά δύο σταθμών παρακολούθησης για το Ελμπασάν και τα Τίρανα, καθώς και έναν κινητό σταθμό - το μοναδικό μέσο παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Αλβανίας μια δεκαετία αργότερα.

Όμως, κατά τη διάρκεια παρακολούθησης που πραγματοποίησε η ΕΕ το 2022, διαπιστώθηκε ότι οι σταθμοί ήταν εκτός λειτουργίας και οι μετρήσεις ποιότητας του αέρα είχαν σταματήσει.

Έκθεση ελέγχου του Κρατικού Ανώτατου Ελέγχου έδειξε ότι οι σταθμοί παρακολούθησης του αέρα είχαν υποβαθμιστεί λόγω προβλημάτων με τις συμβάσεις περιοδικής συντήρησης και βαθμονόμησης, ενώ η Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει πλήρη και αξιόπιστη παρακολούθηση τουλάχιστον από το 2019.

Στις ετήσιες εκθέσεις για την Κατάσταση του Περιβάλλοντος για τα έτη 2019-2021, οι συντελεστές είναι γενικά εντός των επιτρεπόμενων τιμών της ΕΕ, αλλά ο KLSH αμφισβητεί σοβαρά αυτά τα αποτελέσματα.

Η οδηγία της ΕΕ ορίζει ότι για να είναι αξιόπιστα τα δεδομένα, η παρακολούθηση πρέπει να πραγματοποιείται το 90% του έτους με καλά συντηρημένο και βαθμονομημένο εξοπλισμό. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, σύμφωνα με τον KLSH, είναι η παντελής έλλειψη παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα για το 2021 στην πόλη των Τιράνων - όπου συγκεντρώνεται σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της χώρας.

Σύμφωνα με τον KLSH, ο κύριος λόγος για τη μη πραγματοποίηση της συντήρησης των σταθμών ήταν η έλλειψη κονδυλίων που διατέθηκαν από το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος.

Κατά τα έτη 2019-2022, ο Εθνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος σχεδίασε συνολικά 56 εκατομμύρια λεκ (536 χιλιάδες ευρώ περίπου) για υπηρεσίες συντήρησης αεροπορικού σταθμού, αλλά κατάφερε να δαπανήσει μόνο 5,2 εκατομμύρια λεκ ή λιγότερο από το 10% της αξίας που απαιτείται για αυτήν την υπηρεσία.

Εν τω μεταξύ, διαγωνισμοί συνολικής αξίας 96,6 εκατ. λεκ ή περίπου 926 χιλιάδες ευρώ προμηθεύτηκαν απευθείας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος κατά τα έτη 2018-2023. που προορίζονταν για την αγορά συσκευής παρακολούθησης καθώς και για υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου