Αλβανία: Ανάκληση άδειας και πρόστιμο έως 25.000 ευρώ για όσους δεν εγκαθιστούν μονάδα επεξεργασίας μολυσμένων υδάτων

Αλβανία: Ανάκληση άδειας και πρόστιμο έως 25.000 ευρώ για όσους δεν εγκαθιστούν μονάδα επεξεργασίας μολυσμένων υδάτων

Ογκώδεις κατασκευές σε ολόκληρη την ακτογραμμή της Αλβανίας έχουν δημιουργήσει μια ανησυχητική περιβαλλοντική κατάσταση. Εκατοντάδες θέρετρα και τουριστικά χωριά, που έχουν χτιστεί από τη Σκόδρα μέχρι τους Αγίους Σαράντα, απορρίπτουν λύματα στη θάλασσα, ρυπαίνοντας τις παραλίες.

Την ανησυχητική κατάσταση υπενθύμισε η αλβανική κυβέρνηση με την ψήφιση νόμου με διαδικασία έκτακτης ανάγκης, που υποχρεώνει όλους όσους ασκούν οικονομική δραστηριότητα σε παράκτιες περιοχές να εγκαταστήσουν υποδομές επεξεργασίας νερού.

Η υποχρέωση τοποθέτησης βαρύνει όλους τους φορείς που ασκούν οικονομικές δραστηριότητες σε όχθες θαλασσών, λιμνών και ποταμών, συμπεριλαμβανομένων ξενώνων, ξενοδοχείων, αγροτουρισμού, εστιατορίων, κάμπινγκ, συγκροτημάτων και τουριστικών χωριών.

Θέρετρα, χωριά ή εγκαταστάσεις που είναι υπό κατασκευή σε παράκτιες περιοχές ή όχθες λιμνών και ποταμών δεν θα τους παρέχεται πιστοποιητικό χρήσης χωρίς να εγκατασταθεί πρώτα η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

Πρόστιμα, ανάκληση άδειας ή άρνηση αδειών

Για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτής της υποχρέωσης, η κυβέρνηση αποφάσισε τη σύσταση ειδικής Ομάδας Κρούσης. Αυτή η μονάδα θα επαληθεύει επί τόπου κάθε αντικείμενο ή σύμπλεγμα αντικειμένων στους εσωτερικούς χώρους εάν έχουν εγκαταστήσει τη μονάδα ή το σύστημα επεξεργασίας μολυσμένου νερού.

Σε παράβαση θα επιβληθεί πρόστιμο από 15.000 ευρώ για μικρές εγκαταστάσεις έως 25.000 ευρώ για τουριστικά συγκροτήματα και χωριά. Μετά την παραλαβή του προστίμου, οι παραβάτες έχουν προθεσμία 60 ημερών για να εκπληρώσουν την υποχρέωση της κατάθεσης.

Εάν μετά το διάστημα αυτό δεν εκπληρώνεται αυτή η υποχρέωση, τότε επιβάλλεται εκ νέου πρόστιμο, αλλά αυτή τη φορά με πρόστιμο διπλάσιο από το πρώτο. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την Ομάδα Κρούσης θα θεωρούνται εκτελεστικός τίτλος και θα εκτελούνται άμεσα μέσω της υπηρεσίας επιβολής.

Όμως τα τιμωρητικά μέτρα μπορεί να είναι ακόμη πιο σκληρά, εάν τα υποκείμενα δεν εφαρμόσουν την υποχρέωση των φίλτρων μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου, όπως αφαίρεση της άδειας ή εξουσιοδότησης, για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας.

Όσον αφορά τους κατασκευαστές που δεν εγκαθιστούν τη μονάδα επεξεργασίας μολυσμένων υδάτων, παρέχεται απαλλαγή από το δικαίωμα λήψης οικοδομικής άδειας για 5 (πέντε) έτη.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου