Αλβανική κυβέρνηση: Οι ιδιοκτήτες που τους απαλλοτριώνεται περιουσία για δημόσιο συμφέρον θα αποζημιώνονται με κρατική περιουσία

Αλβανική κυβέρνηση: Οι ιδιοκτήτες που τους απαλλοτριώνεται περιουσία για δημόσιο συμφέρον θα αποζημιώνονται με κρατική περιουσία

Οι ιδιοκτήτες των οποίων οι περιουσίες απαλλοτριώνονται από το κράτος για την κατασκευή δημοσίων έργων δεν θα αποζημιώνονται πλέον μόνο σε χρήμα, αλλά και σε είδος με κρατική περιουσία. Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε απόφαση, η οποία ανοίγει τον δρόμο για ανταμοιβές σε είδος για τις απαλλοτριώσεις που έγιναν για το δημόσιο συμφέρον.

«Η ανταμοιβή σε είδος των απαλλοτριώσεων δημοσίου συμφέροντος πραγματοποιείται με τη διασφάλιση της διαφάνειας, της ισότητας των πολιτών και της προστασίας των συμφερόντων και των περιουσιακών τους δικαιωμάτων», αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι ιδιοκτήτες που θίγονται από την απαλλοτρίωση θα αποζημιωθούν μέσω κρατικής περιουσίας.

«Σε κάθε περίπτωση, η αποζημίωση σε είδος πραγματοποιείται μόνο μετά τη λήψη της συγκατάθεσης του προς απαλλοτρίωση υποκειμένου. Η συναίνεση του απαλλοτριωθέντος υποκειμένου να λάβει την αποζημίωση σε είδος πρέπει να είναι ομόφωνη από όλους τους συνιδιοκτήτες, επιβεβαιωμένη με συμβολαιογραφική πράξη υπογεγραμμένη από όλους τους συνιδιοκτήτες», αναφέρεται στην απόφαση.

Η κυβέρνηση λέει ότι αποζημίωση σε είδος θα γίνει σε περιπτώσεις που η οικονομική αξία είναι μεγαλύτερη από την αξία του κονδυλίου του προϋπολογισμού απαλλοτριώσεων, αλλά και σε περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες του απαλλοτριωθέντος ακινήτου χρειάζονται στέγη και δεν έχουν άλλη οικιστική μονάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση, εξαιρούνται να δοθούν ως αποζημίωση αποζημίωση κρατικά ακίνητα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, περιοχές τουριστικής ανάπτυξης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τα τελευταία θεωρούνται αποκλειστικό κτήμα κυβερνητικών στρατηγικών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου