Η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ ακίνητα για στρατηγικές επενδύσεις

Η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ ακίνητα για στρατηγικές επενδύσεις

Η αλβανική κυβέρνηση έχει επικριθεί για την πρακτική της να παραχωρεί δημόσια γη σε "στρατηγικούς επενδυτές" με αμφισβητούμενες μεθόδους και σε τιμές που θεωρούνται ασύμφορες για το δημόσιο συμφέρον.

Σύμφωνα με τον επίμαχο νόμο για τις "στρατηγικές επενδύσεις", η κυβέρνηση έχει δώσει άδεια σε επιχειρηματίες να αποκτήσουν δημόσια ακίνητα σε συμβολική τιμή 1 ευρώ ή με τιμές σημαντικά χαμηλότερες από την αγοραστική τους αξία.

Η ATP, η αρμόδια υπηρεσία, έχει λάβει 44 αιτήματα από την AIDA, μια οργάνωση που εκπροσωπεί επενδυτές, για πληροφορίες σχετικά με 16.000 εκτάρια γης που προτείνονται για επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της οικονομίας. Η αξία αυτής της γης υπολογίζεται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Παρόλα αυτά, η ATP αρνείται να δημοσιοποιήσει λεπτομερείς πληροφορίες για την τοποθεσία και την κατάσταση αυτών των ακινήτων, εγείροντας ανησυχίες για έλλειψη διαφάνειας. Σε 14 περιπτώσεις, μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις για αναγνώριση, επιστροφή ή αποζημίωση ιδιοκτησίας για τα αιτηθέντα ακίνητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση για δημόσια γη στο πλαίσιο του νόμου για τις "στρατηγικές επενδύσεις" έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με 105 αιτήματα να έχουν υποβληθεί από την AIDA από το 2016 έως το 2024. Μόνο τους πρώτους 3 μήνες του 2024, η AIDA ζήτησε πληροφορίες για 13 διαφορετικά ακίνητα.

Η αλβανική κυβέρνηση έχει δεχθεί κριτική για την έλλειψη απογραφής των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων που παραχωρούνται ή προορίζονται για "στρατηγικές επενδύσεις", παρά την υποχρέωση που της επιβάλλει ο νόμος.

Επιπλέον, οι αποφάσεις για την παραχώρηση γης λαμβάνονται από την Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία ηγείται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Αυτό έχει οδηγήσει σε κατηγορίες για ευνοϊκή μεταχείριση ολιγαρχών που συνδέονται με την κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου