Ποιοι τομείς κυριαρχούν στις ξένες επενδύσεις στην Αλβανία για το 2023

Ποιοι τομείς κυριαρχούν στις ξένες επενδύσεις στην Αλβανία για το 2023

Ο κλάδος των ακινήτων πρωτοστατεί στις άμεσες ξένες επενδύσεις για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα στην Αλβανία έφτασαν την αξία των 95 εκατ. ευρώ, 24% περισσότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου έχει μετατρέψει τον κλάδο των ακινήτων σε πρωτοπόρο των ξένων επενδύσεων. Οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα για τον 9ο μήνα του 2023 έφτασαν την αξία των 222 εκατ. ευρώ.

Η αξία των ξένων επενδύσεων σε ακίνητα είναι ελαφρώς μειωμένη κατά 1,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ωστόσο οι επενδύσεις στον τομέα αυτό αποτελούν πάνω από το 20% των ξένων επενδύσεων για φέτος.

Οι αγορές από αλλοδαπούς πολίτες τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικός παράγοντας στην αγορά ακινήτων στην Αλβανία και έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών των ακινήτων, ειδικά στην περίοδο μετά την πανδημία. Οι ξένες επενδύσεις συνέχισαν να αυξάνονται την τελευταία διετία, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας και τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων.

Μετά την ακίνητη περιουσία, ο δεύτερος τομέας ως προς την αξία των ξένων επενδύσεων είναι η εξορυκτική βιομηχανία. Για το 9μηνο οι επενδύσεις στον τομέα της εξορυκτικής βιομηχανίας έφτασαν τα 200 εκατ. ευρώ.

Μικρή μείωση κατά 1% παρουσίασαν και οι επενδύσεις στην εξορυκτική βιομηχανία σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Οι ροές στον τομέα αυτό συνίστανται κυρίως σε επανεπενδυμένα κέρδη υφιστάμενων εταιρειών στη δραστηριότητα εξόρυξης αργού πετρελαίου.

Αν και η ακίνητη περιουσία και η εξορυκτική βιομηχανία συνεχίζουν να πρωτοστατούν στη λίστα των ξένων επενδύσεων, η κύρια συμβολή στην ανάπτυξη της Αλβανίας φέτος έχει ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Η αξία των ξένων επενδύσεων στον κλάδο των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων για το 9μηνο έφτασε τα 166 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 80% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η αύξηση της αξίας των ξένων επενδύσεων στον τομέα αυτό φαίνεται να σχετίζεται κυρίως με την αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις εμπορικές τράπεζες. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, που άρχισε να εφαρμόζεται από το 2019, ανάγκασε τις τράπεζες να αυξήσουν σταδιακά τα ίδια κεφάλαιά τους, κυρίως με την κεφαλαιοποίηση των συσσωρευμένων κερδών της δραστηριότητας.

Η διαδικασία αύξησης των νόμιμων κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες διαδραματίζει επομένως σημαντικό ρόλο στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο ενεργειακός τομέας κατατάσσεται τέταρτος ως προς την αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων, με 121 εκατ. ευρώ για τον 9ο μήνα του 2023. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτόν τον τομέα, η αξία των ξένων επενδύσεων εμφανίζεται πτωτική, με 9% λιγότερες σε σχέση με το την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Η ενέργεια οδήγησε την ανάπτυξη των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αλβανία για χρόνια, κυρίως χάρη στη μεγάλη επένδυση στον αγωγό φυσικού αερίου TAP, αλλά και σε άλλα σημαντικά ξένα επενδυτικά έργα, ιδιαίτερα στην υδροηλεκτρική ενέργεια. Εν τω μεταξύ, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος κυρίως για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, που παράγουν ηλιακή ενέργεια.

Ένας κλάδος στον οποίο φέτος σημειώνεται σημαντική αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων είναι το εμπόριο. Για το 9μηνο, οι ξένες επενδύσεις στον κλάδο αυτό έφτασαν τα 106 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, οι άμεσες ξένες επενδύσεις το πρώτο 9μηνο του έτους έφτασαν σε ποσοστό ρεκόρ 1,09 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ιστορικό επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ για αυτήν την περίοδο του έτους. Η αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων μέχρι στιγμής φέτος έχει αυξηθεί κατά 10,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Μεταξύ άλλων, η αύξηση των ξένων επενδύσεων υποστηρίζεται σε σημαντικό βαθμό από την ενίσχυση του Λεκ στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Δεδομένου ότι περισσότερες από τις μισές ξένες επενδύσεις αποτελούνται από επανεπενδυμένα κέρδη, τα οποία παρέχονται γενικά σε τοπικό νόμισμα, η αξία τους έχει αυξηθεί λόγω της ανατίμησης του λεκ έναντι του Ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου