Κομισόν: 6 δισ. για την περίοδο 2024-2027 για τα Δ. Βαλκάνια - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Κομισόν: 6 δισ. για την περίοδο 2024-2027 για τα Δ. Βαλκάνια - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης για τις οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων την περίοδο 2024-2027 με χρηματοδότηση περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα λεπτομερές υλικό από την Επιτροπή αναφέρει ότι η απόκτηση των κεφαλαίων θα είναι αντίθετη με ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις για τις χώρες .

Οι χώρες των Βαλκανίων, στην ενταξιακή διαδικασία όπου συμμετέχει και η Αλβανία, θα μπορέσουν να λάβουν τα χρήματα μόνο αφού φτάσουν σε κάποιους ποσοτικούς δείκτες.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων θα προσδιορίσει μια περιορισμένη ομάδα μεταρρυθμίσεων προτεραιότητας που θα χρησιμεύσουν ως όροι πληρωμής, δηλαδή, μετά την επίτευξή τους, τα κονδύλια θα εκταμιευθούν σύμφωνα με μια προκαθορισμένη προθεσμία.

Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι οι όροι πληρωμής θα συνδέονται με συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις για την προώθηση του αναπτυξιακού δυναμικού και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τα θεμέλια της διαδικασίας διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

Μακροοικονομική σταθερότητα, χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, διαφάνεια και εποπτεία του προϋπολογισμού θα είναι οι προϋποθέσεις για την απόκτηση κεφαλαίων από την ΕΕ, οι οποίες πρέπει να πληρούνται για κάθε εκταμίευση κονδυλίων.

Μια άλλη προϋπόθεση είναι η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στην εξομάλυνση των σχέσεών τους προκειμένου να εφαρμόσουν πλήρως όλες τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους που απορρέουν από όλες τις Συμφωνίες Διαλόγου.

Είναι περίπου 6 δισ. για την περίοδο 2024-2027, όπου έως και 2 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και έως 4 δισ. ευρώ είναι δάνεια ή χρηματοδότηση επενδύσεων κεφαλαίου μέσω του Πλαισίου Επενδύσεων και Πιστώσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια (WBIF).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι θα εισαχθούν ισχυροί όροι από τη δημιουργία ενός μηχανισμού πληρωμών που θα βασίζεται στα επιτεύγματα βασικών μεταρρυθμίσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της τελευταίας δέσμης μέτρων της Επιτροπής για τη διεύρυνση.

Το έγγραφο της Κομισιόν εκτιμά ότι θα υπάρξουν αυστηρότεροι κανόνες για τα κεφάλαια. Όμως η Αλβανία έχει ήδη τιμωρηθεί για ένα μέρος τους, καθώς έχουν μπλοκαριστεί τα κονδύλια από τα Προγράμματα IPARD που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αύξηση του ανταγωνισμού στον αγροτικό τομέα.

Το πάγωμα της χρηματοδότησης περιλαμβάνει ποσό 112 εκατ. ευρώ που ενέκρινε η ΕΕ για το IPARD III, το οποίο θα εφαρμοστεί την περίοδο 2021-2027. Με όλη τη συγχρηματοδότηση της αλβανικής κυβέρνησης, το IPARD III ήταν 146 εκατ. ευρώ.

Το IPARD III προγραμματίστηκε να εκταμιευθεί από την Αλβανία 8 εκατ. ευρώ το 2021, 10 εκατ. ευρώ το 2022, περίπου 12 εκατ. ευρώ φέτος, 16 εκατ. το 2024, περίπου 19 εκατ. περισσότερα το 2025, ενώ 25 εκατ. ευρώ προγραμματίστηκαν το 2026 και τελευταία δόση 24 εκατ. ευρώ το 2027.

...

Στον αέρα το τρίτο πακέτο επιχορηγήσεων για τους Αλβανούς αγρότες από την ΕΕ

Στην Αλβανία, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε την έναρξη της εφαρμογής του Προγράμματος IPARD III για τη στήριξη της αλβανικής γεωργίας. Η απόφαση ακολο...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου