Τράπεζα της Αλβανίας: Η πτώση του ευρώ βοήθησε την οικονομία

Τράπεζα της Αλβανίας: Η πτώση του ευρώ βοήθησε την οικονομία

Το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει αμετάβλητο στο 3,25%. Σε δελτίο τύπου, το Εποπτικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Αλβανίας, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση στο τέλος του τρέχοντος ημερολογιακού έτους, σημείωσε ότι η αλβανική οικονομία, αν και αναπτύσσεται, εξακολουθεί να έχει απειλές ως προς το επίπεδο του πληθωρισμού.

«Το Εποπτικό Συμβούλιο θεωρεί ότι οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις από την εγχώρια οικονομία παραμένουν παράγοντας κινδύνου για τη σταθερότητα των τιμών στη χώρα. Η επέκταση της απασχόλησης και των μισθών συνέχισε να τροφοδοτεί την ανάπτυξη της κατανάλωσης στην οικονομία, αλλά οι ελλείψεις που υπάρχουν στην αγορά εργασίας και η ραγδαία αύξηση των μισθών εξακολουθούν να κρατούν υψηλές τις εσωτερικές πληθωριστικές πιέσεις», δήλωσε ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αλβανίας, Gent Sejko.

Επίσης, σύμφωνα με το συμβούλιο, η συναλλαγματική ισοτιμία του λεκ έναντι του ευρώ παρουσίασε σαφή τάση ενίσχυσης το 2023, αντανακλώντας τη βελτίωση των συναλλαγών εξωτερικού εμπορίου που είχε ως αποτέλεσμα αύξηση 34% στις συνολικές εξαγωγές, 14% στα εμβάσματα και 10 % των άμεσων ξένων επενδύσεων.

«Με βάση τα παραπάνω, το Εποπτικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Αλβανίας αποφάσισε: να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο, στο επίπεδο του 3,25%. Να διατηρήσει το επιτόκιο του μονοήμερου δανείου αμετάβλητο στο 4,25%. Να διατηρηθεί αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων μιας ημέρας, στο επίπεδο του 2,25%», τόνισε.

Η ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας συνέβαλε σημαντικά στον μετριασμό των ξένων πληθωριστικών πιέσεων κατά το τελευταίο έτος καθώς και στην πτωτική τάση αυτού του δείκτη κατά το 2023.

Στο τέλος του τελευταίου τριμήνου του τρέχοντος έτους, ο Sejko έκρινε ότι ο τουρισμός ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη της οικονομίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου