Επιχορήγηση 9,6 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ για εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας 79GW/ετησίως

Επιχορήγηση 9,6 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ για εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας 79GW/ετησίως

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε επιχορήγηση 9,6 εκατομμυρίων ευρώ για την Αλβανία, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού στο Belshi.

Ο εγκατεστημένος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός των 50 Mega αναμένεται να έχει συνολικό κόστος 41,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 9,6 εκατ. ευρώ είναι δωρεάν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα 30 εκατ. ευρώ είναι δάνεια από την ΕΤΑΑ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης)που έχουν ήδη εγκριθεί, ενώ τα 2,2 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από την ίδια την Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρισμού.

Το έργο αναμένεται να παράγει 79 γιγαβατώρες ενέργειας ετησίως, ποσό ίσο με την κατανάλωση πάνω από 16 χιλιάδων οικογενειών. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα κατασκευαστεί και θα ανήκει στην KESH. Αρχικά, η κυβέρνηση ήλπιζε ότι η ΕΕ θα χρηματοδοτούσε το 100% του κόστους κατασκευής της ηλιακής μονάδας με επιχορήγηση, αλλά οι Βρυξέλλες ενέκριναν μόνο 9,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι δάνειο από την EBRD.

Σύμφωνα με το προκαταρκτικό έργο, τα πάνελ του σταθμού παραγωγής ενέργειας θα εγκατασταθούν σε έκταση περίπου 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Belsh.

Η κατασκευή του ηλιακού εργοστασίου στο Belsh θα διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο της Αλβανικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού, η οποία παράγει σήμερα ενέργεια μόνο από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και ένα αμελητέο μέρος από ορισμένα πλωτά πάνελ που είναι εγκατεστημένα σε αυτά. Για το λόγο αυτό, η εταιρεία και τα οικονομικά της εξαρτώνται πλήρως από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Σε βροχερά συνθήκες, η KESH διαχειρίζεται τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας και παρέχει έσοδα, αλλά σε ξηρές περιόδους τα οικονομικά της εταιρείας κλονίζονται από μαζικές εισαγωγές ενέργειας.

Το εργοστάσιο Belshi είναι η μεγαλύτερη επένδυση της KESH σε πηγές νέας γενιάς από την ολοκλήρωση του τελευταίου υδροηλεκτρικού σταθμού στον καταρράκτη του Drin κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος. Τα τελευταία χρόνια, η Αλβανία έχει δημιουργήσει νέες πηγές για την παραγωγή ενέργειας μόνο μέσω ιδιωτικών εταιρειών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου