Φωτοβολταϊκός σταθμός στην Πρίστινα - Υπογράφεται συμφωνία άνω των 80 εκατ. ευρώ

pristina

Συμφωνία άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ υπέγραψαν το υπουργείο Οικονομικών του Κοσόβου και η «Termokosi» για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού στην Πρίστινα. Σχεδόν 38.000 πολίτες θα επωφεληθούν από αυτή την εγκατάσταση και θα καταστεί δυνατή η μείωση της ρύπανσης στην πρωτεύουσα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Εργασίας και Μεταφορών, Hekuran Murati, έδειξε ότι αυτό το έργο αυξάνει την παραγωγή θερμικής ενέργειας.

Ο Πρέσβης της Γερμανίας στο Κοσσυφοπέδιο, Jorn Rohde, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο επωφελείται από αυτή τη συμφωνία.

«Η ηλιακή θέρμανση θα επιτρέψει την αξιοποίηση και θα μειώσει την εξάρτηση από τον άνθρακα. Το έργο μας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Ως εταίρος και μέτοχος είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε σε δύο-τρία χρόνια και θα δούμε τα αποτελέσματα».

Η κατασκευή του θα γίνει μέσω της συμφωνίας με την EBRD, η οποία διέθεσε 23,2 εκατ. ευρώ, η KfW 31,6 εκατ. ευρώ, η επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 21,5 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση, 4,4 εκατ. ευρώ.

Το έργο αυτό προβλέπει την κατασκευή μονάδας στην Πρίστινα, μέσω της οποίας η δυναμικότητα παραγωγής θερμικής ενέργειας της εταιρείας θα επεκταθεί στα 50 MW. Έτσι, 38.000 πολίτες που αυτή τη στιγμή δεν ανήκουν στο δίκτυο θέρμανσης θα αρχίσουν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του Termokos μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου