Οι τιμές στην Αλβανία αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι στην ΕΕ τον Νοέμβριο

Οι τιμές στην Αλβανία αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι στην ΕΕ τον Νοέμβριο

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 10,1 τοις εκατό, ενώ στην Αλβανία ήταν 7,9 τοις εκατό. Τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους 2023, ο μέσος πληθωρισμός στην ΕΕ έφτασε το 2,4%, ενώ στην Αλβανία ο δείκτης ήταν 3,9%.

...

Η Αλβανία στην 5η θέση παγκοσμίως για την ακριβότερη τιμή του πετρελαίου

Οι τιμές πετρελαίου στις διεθνείς αγορές υποχωρούν σημαντικά σε σύγκριση με τη μέγιστη άνοδο τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ωστόσο, η πτωτική τάση δεν αντικατοπτρίζεται στην τιμή στην οποία διαπρ...

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο μέσος πληθωρισμός στην ΕΕ μειώθηκε με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στην Αλβανία, η οποία κατατάσσεται φέτος στο τέλος του έτους στις χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ.

Αναλυτικότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός στην ΕΕ, που προκλήθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία κυρίως από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, σταθεροποιήθηκε μετά την πτώση των τιμών.

Στην Αλβανία, ο πληθωρισμός οφείλεται στα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας της χώρας, όπου η παραγωγή, ιδίως τα τρόφιμα, είναι σε χαμηλότερη προσφορά από τη ζήτηση, καθιστώντας τον πληθωρισμό ανθεκτικό, παρόλο που η Τράπεζα της Αλβανίας ακολουθεί μια αυστηρότερη πορεία νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το INSTAT, η ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο του 2023 είναι 3,9%, πριν από ένα χρόνο η μεταβολή αυτή ήταν 7,9%. Η μηνιαία μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο του 2023, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023, είναι -0,2%, ενώ στην ΕΕ -0,4%.

...

Υψηλότερες της ΕΕ οι τιμές στην Αλβανία, για πρώτη φορά μετά την κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός άρχισε να σταθεροποιείται μετά την ιστορική άνοδό του που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το αντίθετο ωστόσο, συμβαίνει στην Αλβανία, καθώς οι τιμές αυξάνο...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου