Υψηλότερες της ΕΕ οι τιμές στην Αλβανία, για πρώτη φορά μετά την κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Υψηλότερες της ΕΕ οι τιμές στην Αλβανία, για πρώτη φορά μετά την κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός άρχισε να σταθεροποιείται μετά την ιστορική άνοδό του που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το αντίθετο ωστόσο, συμβαίνει στην Αλβανία, καθώς οι τιμές αυξάνονται σταθερά, αντανακλώντας τα διαρθρωτικά προβλήματα της τοπικής οικονομίας, ιδιαίτερα του παραγωγικού τομέα.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, μια μεθοδολογία της Eurostat, έδειξε ότι ο πληθωρισμός στην Αλβανία τον μήνα Οκτώβριο ήταν 4,7%, πολύ υψηλότερος από τον μέσο πληθωρισμό στην ΕΕ για τον ίδιο μήνα, που ήταν 3,6%. Επίσης, ο δείκτης ήταν πολύ υψηλότερος από τις εθνικές μετρήσεις από τον ΔΤΚ, που τον Οκτώβριο ήταν 3,8%.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο ΔΤΚ στην Αλβανία ήταν 8%, ενώ στην ΕΕ ήταν 11,5%.

Όμως, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρώπη, όπου οι ρυθμοί μειώθηκαν λόγω της σταθεροποίησης των τιμών της ενέργειας που ήταν η κύρια αιτία, η Αλβανία, η οποία για χρόνια κατατάσσονταν στις χώρες με τη χαμηλότερη αύξηση τιμών, πηγαίνει τώρα στην άλλη πλευρά με υψηλό πληθωρισμό .

Τον Ιανουάριο του 2023, ο ΔΤΚ στην ΕΕ ήταν σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από ό,τι στην Αλβανία, αντίστοιχα 10 και 7,1%.

Η διαφορά αυτή ήταν ορατή μέχρι τον Ιούνιο που άρχισε να μειώνεται, καθώς οι τιμές στην ΕΕ μείωσαν τους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ στην Αλβανία γίνονταν σταθερές. Τον Σεπτέμβριο, ο ΔΤΚ ήταν ίσος με την ΕΕ και τον Οκτώβριο οι τιμές στην Αλβανία αυξήθηκαν κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι στην ΕΕ.

Ο πληθωρισμός στην Αλβανία προκαλείται από εσωτερικούς παράγοντες και ιδιαίτερα από την περικομμένη προσφορά αγροτικών προϊόντων, που ακριβαίνει το καλάθι τροφίμων, που είναι η κύρια μορφή πληθωρισμού στη χώρα μας.

Η γεωργία, ο μεγαλύτερος κλάδος της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς ο αριθμός των καταναλωτών αυξήθηκε λόγω των τουριστών αυξάνοντας την πίεση στις τιμές.

Σύμφωνα με τη μέθοδο της Eurostat, τον Οκτώβριο, διαπιστώνεται ότι τα τρόφιμα, τα ενοίκια, τα μπαρ και τα εστιατόρια είχαν τη μεγαλύτερη επιρροή στην αύξηση των τιμών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου