Η Αλβανία στην 5η θέση παγκοσμίως για την ακριβότερη τιμή του πετρελαίου

Η Αλβανία στην 5η θέση παγκοσμίως για την ακριβότερη τιμή του πετρελαίου

Οι τιμές πετρελαίου στις διεθνείς αγορές υποχωρούν σημαντικά σε σύγκριση με τη μέγιστη άνοδο τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Ωστόσο, η πτωτική τάση δεν αντικατοπτρίζεται στην τιμή στην οποία διαπραγματεύεται το πετρέλαιο στην Αλβανία.

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, το πετρέλαιο Brent διαπραγματευόταν στο όριο των 78 δολαρίων το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 18% σε σύγκριση με την τιμή ανά βαρέλι τον Σεπτέμβριο, που ήταν 96,55 δολάρια.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, το πετρέλαιο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου διαπραγματευόταν στην τιμή των περίπου 793 δολαρίων ανά τόνο, η τιμή αυτή είναι σημαντικά χαμηλότερη από την τιμή πριν από δύο μήνες, που ήταν σχεδόν 1000 δολάρια/τόνο.

Ενώ οι τιμές λιανικής στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές ακολούθησαν την τάση του χρηματιστηρίου, φαίνεται ότι το αντίθετο συμβαίνει στην Αλβανία, όπου η λιανική τιμή συνεχίζει να παραμένει αμετάβλητη και πολύ κοντά στα επίπεδα των 200 λεκ ανά λίτρο.

Ακόμη και η ενίσχυση του λεκ έναντι του δολαρίου τις τελευταίες ημέρες δεν έχει μειώσει τις τιμές. Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, το δολάριο ΗΠΑ ανταλλάσσονταν στα 93,6 λεκ, σημειώνοντας πτώση 7% από την αξία στις αρχές Νοεμβρίου.

Η αγορά καυσίμων έχει μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές. Τρεις εταιρείες στη χώρα κατέχουν το 75% της χονδρικής αγοράς πετρελαίου.

Από μελέτη της Global Petrol Prices, η Αλβανία κατατάσσεται στην 5η θέση παγκοσμίως για την ακριβότερη τιμή του πετρελαίου, όπου ένα λίτρο πετρελαίου κοστίζει 197 λεκ, 73 λεκ ακριβότερα από τη μέση τιμή στον κόσμο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου