Η Αλβανία τελευταία στην περιοχή για επενδύσεις στην υγεία, σύμφωνα με τη Eurostat

Η Αλβανία τελευταία στην περιοχή για επενδύσεις στην υγεία, σύμφωνα με τη Eurostat

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης για το 2021, η Αλβανία βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς μόνο το 3,1% του ΑΕΠ διοχετεύεται σε αυτή την κατηγορία. Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος της ΕΕ για τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη είναι στο 8,5% του ΑΕΠ.

Η «Scan Intel» ανέλυσε τα στοιχεία που διαθέτει η Eurostat, προκειμένου να κατανοήσει την πρόοδο των δαπανών υγείας στις ευρωπαϊκές χώρες. Οι εκτιμήσεις αυτού του δείκτη για το 2021 περιλαμβάνουν 24 χώρες της ΕΕ, όπου η Γαλλία κατέχει την πρώτη θέση με 10,3% του ΑΕΠ που δαπανά για την υγειονομική περίθαλψη, ενώ η Γερμανία και η Ολλανδία ακολουθούν στη δεύτερη θέση με την ίδια αξία αυτών των δαπανών, αντίστοιχα με το 10% του ΑΕΠ. Επίσης, χώρες όπως η Ισλανδία, η Αυστρία, η Ελβετία και η Σλοβενία βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης σε αυτά τα κράτη κυμαίνονται από 8,5% έως 9,6% του ΑΕΠ. Στο άλλο άκρο, δηλαδή με τη χαμηλότερη αξία, βρίσκονται η Αλβανία και η Τουρκία, οι οποίες δαπανούν αντίστοιχα 3,1% και 3,3% του ΑΕΠ για την υγειονομική περίθαλψη.

Πώς έχει αλλάξει όμως η καμπύλη αυτών των δαπανών κατά την περίοδο 2021-2022; Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη έχουν μειωθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με το INSTAT (Αλβανιμό Ινστιτούτο Στατιστικής), σε απόλυτη αξία οι δημόσιες δαπάνες στον κλάδο αυτό για το προηγούμενο έτος ανέρχονται σε 63,8 εκατ. λεκ (621 χιλιάδες ευρώ). Οι μόνες χώρες της ΕΕ που ανέφεραν αύξηση ήταν το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία. Εν τω μεταξύ, η Κύπρος διατήρησε τις δαπάνες αμετάβλητες από το 2021.

Σε μια πιο προσεκτική ανάλυση, αυτή των χωρών της περιοχής, η Αλβανία κατατάσσεται ξανά στην τελευταία θέση. Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το 6,8% του ΑΕΠ πηγαίνει σε αυτήν την κατηγορία δαπανών, κατατάσσοντάς την πρώτη μεταξύ των χωρών της περιοχής, ενώ στο Μαυροβούνιο και τη Σερβία οι δαπάνες αυτές εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερες, αντιπροσωπεύοντας το 6,7% και το 6% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου