ΥΠΕΞ Αυστρίας: Να μην ευνοηθεί η Ουκρανία έναντι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

ΥΠΕΞ Αυστρίας: Να μην ευνοηθεί η Ουκρανία έναντι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Να μην ευνοήσουν την Ουκρανία έναντι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όσον αφορά την ένταξή τους στο μπλοκ, κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας.


Ενόψει της συνόδου κορυφής του επόμενου μήνα για να αποφασιστεί αν θα εγκριθούν επίσημα οι ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Μολδαβία και να επανεξεταστεί η πιθανή διεύρυνση του μπλοκ σε έως και 35 μέλη, ο Alexander Schallenberg δήλωσε στους Financial Times ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν πρέπει να παραβλεφθεί.

«Θα ήταν "γεωστρατηγική καταστροφή" αν η Επιτροπή εξέταζε τα δυτικά Βαλκάνια "με μεγεθυντικό φακό και με ροζ γυαλιά για την Ουκρανία ... Δεν μπορείτε να έχετε ορισμένες ομάδες στη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας και άλλες στη λωρίδα εξυπηρέτησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε αυτό το μήνα να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, αλλά οι διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία να περιμένουν μέχρι να επιτευχθεί «ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης».

Ο Schallenberg δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τη Βοσνία "βαίνουν ήδη προς τη σωστή κατεύθυνση".

«Αλλά ... ας μην δημιουργήσουμε ένα πρόβλημα στην περιοχή που περιμένει εδώ και 20 χρόνια . Όπως είπε ο [Αλβανός πρωθυπουργός] Έντι Ράμα, αν τον μεταφέρω σωστά.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε έναν πόλεμο στα Βαλκάνια για να τραβήξουμε την προσοχή σας;».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου