Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο της ΕΕ εγκρίνουν 6 δισ. ευρώ για ανάπτυξη στα Δ. Βαλκάνια

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο της ΕΕ εγκρίνουν 6 δισ. ευρώ για ανάπτυξη στα Δ. Βαλκάνια

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ έδωσαν τα χέρια σε ένα φιλόδοξο σχέδιο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια. Η συμφωνία, καρπός εντατικών διαπραγματεύσεων, φέρνει αισιοδοξία για μια νέα ώθηση στην πορεία της περιοχής προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται η παροχή 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισεκατομμύρια θα διατεθούν ως επιχορηγήσεις και τα 4 δισεκατομμύρια ως δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Η αξιοποίηση αυτών των πόρων θα στηριχθεί στην τήρηση αυστηρών κριτηρίων, όπως η εδραίωση του κράτους δικαίου, η θωράκιση της δημοκρατίας, η υλοποίηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων και η διασφάλιση της διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων.

Ειδικά για την περίπτωση της Σερβίας και του Κοσόβου, η υλοποίηση του σχεδίου προϋποθέτει την ειλικρινή και εποικοδομητική δέσμευση και των δύο πλευρών για την εξομάλυνση των σχέσεων και την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

Στο επόμενο στάδιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει το σχέδιο κατά τη διάρκεια της τελευταίας του συνόδου ολομέλειας, η οποία λαμβάνει χώρα από τις 21 έως τις 24 Απριλίου. Η έγκριση του σχεδίου ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίησή του, φέρνοντας ελπίδα για μια νέα εποχή οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η σημασία της συμφωνίας δεν περιορίζεται μόνο στις οικονομικές προοπτικές. Αποτελεί μια σαφή και ηχηρή δήλωση της δέσμευσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ενθαρρύνοντας παράλληλα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και φέρνοντας την περιοχή ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του ονείρου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η υλοποίηση του σχεδίου των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, εφόσον εγκριθεί, δύναται να αποτελέσει ορόσημο για τα Δυτικά Βαλκάνια, ανοίγοντας τον δρόμο για μια σταθερή και ευημερούσα κοινωνία στο μέλλον.

Διαβάστε και:

...

6 δισ. ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια: Υπόσχεση ή προπαγάνδα;

Το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης της ΕΕ υπόσχεται 6 δισ. ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια εντός 4 ετών, στοχεύοντας στον διπλασιασμό του ΑΕΠ σε 6 χώρες εντός 10 ετών, δήλωσε ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Olivé...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου