Η γεωργία στην Αλβανία σε στασιμότητα - Μηδενική ανάπτυξη για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο

Η γεωργία στην Αλβανία σε στασιμότητα - Μηδενική ανάπτυξη για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο

Η γεωργία, ο μεγαλύτερος κλάδος της οικονομίας στην Αλβανία, έχει εισέλθει σε περίοδο στασιμότητας.

Τα στοιχεία του INSTAT δείχνουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους η γεωργία μειώθηκε κατά 0,04%. Αυτό ήταν το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο που ο κλάδος παραμένει σε στάσιμη θέση.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η μεταβολή του ΑΕΠ στη γεωργία ήταν 0%, ενώ για ολόκληρο το έτος 2022, το ΑΕΠ σε αυτόν τον τομέα άλλαξε μόλις κατά 0,06%.

Αν και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν αυξηθεί και η ζήτηση από το εξωτερικό για αλβανικά προϊόντα είναι μεγάλη, η παραγωγή δεν έχει ανταποκριθεί στις εξελίξεις της εποχής.

Τα στοιχεία από την αγορά δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες αδυναμίες αναδεικνύονται στον κτηνοτροφικό τομέα, όπου η πτώση της παραγωγής και των κεφαλών ήταν έντονη.

Το 2022, ο αριθμός των βοοειδών στη χώρα μειώθηκε πάνω από 13%. Η κτηνοτροφία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος κλάδος της γεωργίας και η παρακμή της επηρεάζει ολόκληρο τον αγροτικό τομέα.

Οι εξελίξεις ήταν θετικές στον τομέα των θερμοκηπίων, όπου οι υψηλές τιμές εξαγωγής ενθάρρυναν την επέκταση των φυτευμένων εκτάσεων.

Από την άλλη, οι κλιματικές εξελίξεις με βροχερή άνοιξη και κρύο καιρό και πολύ ζεστό Ιούλιο έχουν ζημιώσει φέτος τα φρούτα και την αγροτική παραγωγή στα χωράφια.

Οι αγρότες σε περιοχές με εντατική γεωργία έχουν αυξήσει τις γνώσεις και ενίσχυσαν τις συνδέσεις με τις αγορές, επηρεάζοντας την αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας, αλλά η μετανάστευση του πληθυσμού από τις αγροτικές περιοχές έχει γίνει σημαντικό εμπόδιο.

Ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει υψηλή μετανάστευση εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό και προς άλλους τομείς της οικονομίας, όπου οι μισθοί είναι υψηλότεροι.

Η γεωργία είναι απαιτεί σκληρή εργασία και πληρώνει ελάχιστα, επομένως η τάση μετακίνησης από αυτόν τον τομέα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλους τομείς.

Οι ειδικοί συνιστούν την επανεξέταση των γεωργικών πολιτικών στην Αλβανία για μια σαφέστερη αξιολόγηση σχετικά με την καταλληλότητα των κλιματικών συνθηκών, τη σύνθεση της γεωργικής γης, την απαιτούμενη αγροτεχνική αφενός και την τάση του παγκόσμιου εμπορίου, στη ζήτηση προϊόντων σε μεσομακροπρόθεσμη περίοδο.

Μελέτες του IFC και της Παγκόσμιας Τράπεζας και αξιολόγηση των αλβανικών εξαγωγών, γεωργικές δραστηριότητες με τη μεγαλύτερη ευθραυστότητα είναι η παραγωγή λαχανικών σε θερμοκήπια, κυρίως ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές και φράουλες, λαχανικά αγρού που περιλαμβάνουν την ομάδα του λάχανου, του κουνουπιδιού, του καρότου και του καρπουζιού, εσπεριδοειδή που αντιπροσωπεύονται από μανταρίνια.

Ο τομέας των φαρμακευτικών φυτών εξακολουθεί να είναι πρωταρχικός στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Εν τω μεταξύ, θετική τάση παρατηρείται στην παραγωγή σταφυλιών για μεταποίηση, ξεκινώντας από το γεγονός της λειτουργίας περίπου 110 οινοποιείων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου