Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνονται οι αιτήσεις για βίζα στον χώρο Σένγκεν

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνονται οι αιτήσεις για βίζα στον χώρο Σένγκεν

Τα άτομα που θέλουν να υποβάλουν αίτηση για βίζα για να επισκεφθούν τις χώρες Σένγκεν θα πρέπει να το κάνουν σύντομα μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Η αλλαγή αυτή εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ο χώρος Σένγκεν αποτελείται από 23 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και από χώρες όπως η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Η σημερινή αλλαγή της ΕΕ, μετά από μια μακρά νομοθετική διαδικασία, θα τεθεί σε ισχύ μόλις ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες, οι οποίες χρειάζονται αρκετούς μήνες, και δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Η απόφαση ψηφιοποίησης της διαδικασίας βίζας σχετίζεται επίσης με την κατάργηση της απόφασης για την τοποθέτηση αυτοκόλλητου στα διαβατήρια των αιτούντων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο να προγραμματίζονται ραντεβού σε πρεσβείες ή γραφεία που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες.

«Το διαδικτυακό σύστημα βίζας θα απλοποιήσει τη διαδικασία αίτησης για τους ταξιδιώτες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα.

Μόλις τεθούν σε λειτουργία, τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για σύντομη διαμονή στην περιοχή Σένγκεν θα ανεβάσουν έγγραφα, δεδομένα και ηλεκτρονικά αντίγραφα των ταξιδιωτικών τους εγγράφων με βιομετρικά δεδομένα και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν μια πληρωμή – όλα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας.

Εάν το αίτημά τους γίνει δεκτό, τότε θα λάβουν έναν κρυπτογραφικά υπογεγραμμένο γραμμωτό κώδικα για εκτύπωση ή αποθήκευση στις συσκευές τους.

Ωστόσο, όσοι κάνουν αίτηση για πρώτη φορά ή όσοι έχουν νέα διαβατήρια ή έχουν αλλαγμένα βιομετρικά δεδομένα, ενδέχεται να εξακολουθήσουν να κλείσουν το ραντεβού με φυσική παρουσία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου