Αλβανία: Πάνω από 5 εκατ. ευρώ τα κέρδη από την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο

Αλβανία: Πάνω από 5 εκατ. ευρώ τα κέρδη από την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο

Οι βροχές των τελευταίων ημερών στην επικράτεια της Αλβανίας δεν δημιούργησαν μόνο προβλήματα. Για τον ενεργειακό τομέα, έχουν φέρει πολλές ροές νερού, οι οποίες δίνουν στον κλάδο περισσότερες ευκαιρίες για τοπική παραγωγή, καθώς και μια αγορά πωλήσεων.

Τη διέξοδο της πώλησης έχει επιλέξει η Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας, KESH από τις 6 Νοεμβρίου, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ σε 3 ανοιχτές δημοπρασίες μέχρι στιγμής.

Η KESH έχει καταφέρει να πουλήσει 52.400 μεγαβάτ, με μέση τιμή τα 100 ευρώ το μεγαβάτ.

Οι πλειστηριασμοί για την αποθήκευση ενέργειας στο εξωτερικό ήρθαν μετά από ένα διάστημα 3 μηνών, όταν η χώρα πλήρωσε 36 εκατ. ευρώ στην ξένη αγορά για την εγγύηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ενεργειακό σύστημα στην παρούσα φάση παραμένει εξαρτημένο από τις εισαγωγές και η Αλβανία εργάζεται για την αύξηση της παραγωγής, μέσω της κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού Skavica, των ηλιακών συλλεκτών και των αιολικών πάρκων.

Με αυτές τις επενδύσεις, αναμένεται ότι η Αλβανία θα έχει αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες της και μάλιστα θα επωφεληθεί από τις πωλήσεις στην ξένη αγορά από το 2030.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου