Σε γήπεδο μετατράπηκε η αλβανική βουλή για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα

Σε γήπεδο μετατράπηκε η αλβανική βουλή για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα

Η Βουλή της Αλβανίας πραγματοποίησε άλλη μια χαοτική συνεδρίαση της ολομέλειας σήμερα. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που στήριζαν τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα αναποδογύρισαν τις καρέκλες και άναψαν καπνογόνα κατακλύζοντας την αίθουσα, ενώ η σοσιαλιστική πλειοψηφία εξέτασε τα νομοσχέδια που ήταν στην ημερήσια διάταξη μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απαιτούν τη σύσταση αρκετών κοινοβουλευτικών εξεταστικών επιτροπών, ενώ οι Σοσιαλιστές υποστήριξαν ότι χρησιμοποιούνται ως ασπίδα από τον πρώην πρωθυπουργό Μπερίσα, για να αποφύγει τη δικαιοσύνη ως πρόσωπο υπό έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς του πρώην συμπλέγματος Partizani.

Ο υπουργός Taulant Balla είπε ότι ο κ. Μπερίσα και οι οπαδοί του δεν θα μπορέσουν να μπλοκάρουν τον θεσμό και να βλάψουν την εικόνα της Αλβανίας.

«Να μην καταχραστείτε από το προσωπικό συμφέρον ενός και μόνο ανθρώπου, που έχει συλλάβει το Δημοκρατικό Κόμμα όμηρο για 30 χρόνια. Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση ούτε με αντιπολιτευτικό ούτε με κοινοβουλευτισμό.

Αν φέρεται η παραβίαση του Συντάγματος γιατί δεν μαζεύετε 28 υπογραφές και πηγαίνετε στο Συνταγματικό Δικαστήριο», είπε ο κ. Μπάλλα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα είπε ότι αυτή είναι μια μάχη χωρίς επιστροφή για κάθε πολίτη, για τα θεμελιώδη δικαιώματα των Αλβανών, τα οποία έχουν παραβιαστεί από αυτή την πλειοψηφία.

«Όταν παραβιάζεται το Σύνταγμα, δεν υπάρχει κοινοβούλιο. Εκεί παραβιάστηκαν τα θεμελιώδη δικαιώματα της αντιπολίτευσης, που εκπροσωπεί τον λαό της αντιπολίτευσης. Το κοινοβούλιο λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως μια δικτατορία.

Είναι απαραίτητο να αποκατασταθούν τα συνταγματικά δικαιώματα των βουλευτών, και να επιτραπεί η δημιουργία κοινοβουλευτικών ερευνητικών επιτροπών, τις οποίες έχει μπλοκάρει ο Έντι Ράμα», είπε ο κ. Μπερίσα.

Οι βουλευτές που τον υποστηρίζουν προσπάθησαν να διακόψουν τις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών και των συνόδων ολομέλειας.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα και άλλοι βουλευτές στο πλευρό του δεν συμμετείχαν στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο κ. Μπάσα κατέθεσε στη Βουλή σχέδιο για τον έλεγχο των πολιτικών προσώπων, που στοχεύει μεταξύ άλλων στον έλεγχο της καθαρότητας των περιουσιακών τους στοιχείων, με τρόπο παρόμοιο με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για το vetting στα δικαστικά όργανα.

Οι διχασμοί στο Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζουν να βαθαίνουν για δύο χρόνια, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα κηρύχθηκε non grata από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για διαφθορά και παραβίαση της δημοκρατίας, ενώ ο κ. Μπάσα τον έδιωξε από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου