Διεθνής Αμνηστία: Η συμφωνία Ράμα - Μελόνι θα πρέπει να ακυρωθεί

Διεθνής Αμνηστία: Η συμφωνία Ράμα - Μελόνι θα πρέπει να ακυρωθεί

Η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Amnesty International» αντέδρασε για τη συμφωνία οου υπεγράφη μεταξύ Ράμα και Μελόνι για τη δημιουργία καταυλισμού στην Αλβανία, όπου θα φιλοξενηθούν συνολικά περίπου 39.000 πρόσφυγες που διασώθηκαν στην Ιταλία.

Σε δήλωση της, η οργάνωση αναφέρει:

«Τα άτομα που διασώθηκαν από τις ιταλικές αρχές στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη, βρίσκονται υπό την ιταλική δικαιοδοσία και δεν μπορούν να σταλούν σε άλλη χώρα πριν εξεταστούν τα αιτήματά τους για άσυλο και ατομικές περιστάσεις.

Αυτή η συμφωνία αφορά την επαναπροώθηση, μια πρακτική που απαγορεύεται βάσει του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και για την οποία η Ιταλία έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η συμφωνία είναι παράνομη, ακατάλληλη και θα πρέπει να ακυρωθεί, δήλωσε η κ. Elisa De Pieri», εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η Ιταλία ισχυρίζεται ότι τα άτομα που κρατούνται θα παραμείνουν υπό την ιταλική δικαιοδοσία, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η συμφωνία θα χρησιμοποιηθεί για την παράκαμψη του ιταλικού, του κοινοτικού και του διεθνούς δικαίου. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι ενδέχεται να υπόκεινται σε μακροχρόνιες κρατήσεις και άλλες παραβιάσεις πέραν του ελέγχου των ιταλικών δικαστικών αρχών».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η νομοθεσία της ΕΕ για το άσυλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί εκτός των συνόρων του μπλοκ.

...

ΟΗΕ: Δεν έχουμε ενημερωθεί για τη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας για τους πρόσφυγες

 Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες αντέδρασε σε σχέση με τη συμφωνία Αλβανίας-Ιταλίας που υπέγραψαν προχθές ο Έντι Ράμα και η Ιταλίδα ομόλογός του Τζώρτζια Μελόνι. Σε επίσημη ανακο...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου