ΟΗΕ: Δεν έχουμε ενημερωθεί για τη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας για τους πρόσφυγες

ΟΗΕ: Δεν έχουμε ενημερωθεί για τη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας για τους πρόσφυγες

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες αντέδρασε σε σχέση με τη συμφωνία Αλβανίας-Ιταλίας που υπέγραψαν προχθές ο Έντι Ράμα και η Ιταλίδα ομόλογός του Τζώρτζια Μελόνι. Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, ούτε έχει ενημερωθεί για αυτήν τη συμφωνία.

Όπως ανακοινώνει, επιδιώκει να συζητήσει περαιτέρω λεπτομέρειες με τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Αλβανίας για να κατανοήσουν καλύτερα τις συνέπειες για τους πρόσφυγες και άλλους ανθρώπους που χρειάζονται διεθνή προστασία.

Η πλήρης ανακοίνωση:

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος ούτε εμπλέκεται στη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν ενημερώθηκε ούτε ζητήθηκε η γνώμη για το περιεχόμενο της συμφωνίας ή τις λεπτομέρειες της. Αυτήν τη στιγμή αναζητούμε περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Η μακροχρόνια θέση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είναι ότι επιστροφές ή μεταφορές σε ασφαλείς τρίτες χώρες μπορούν να θεωρηθούν κατάλληλες μόνο εάν πληρούνται ορισμένα πρότυπα – ιδίως ότι οι χώρες αυτές σέβονται πλήρως τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες και τις υποχρεώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Η συμφωνία βοηθά στην ισότιμη κατανομή της ευθύνης για τους πρόσφυγες μεταξύ των εθνών, αντί να την εκτοπίζει.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες, η κύρια ευθύνη για την αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου και τη χορήγηση διεθνούς προστασίας ανήκει στο κράτος στο οποίο φθάνει ένας αιτών άσυλο, είτε στα χερσαία σύνορα είτε στη θάλασσα, και αναζητά αυτήν την προστασία. Αυτή η υποχρέωση παραμένει αμετάβλητη με τη μεταφορά αιτούντων άσυλο ή την εξωεδαφική επεξεργασία. Ενώ μπορούν να συναφθούν συμφωνίες νομικής μεταφοράς για συνεργασία στον τομέα του ασύλου μεταξύ κρατών, τέτοια μέτρα θα πρέπει να διασφαλίζουν και να βελτιώνουν την προστασία των προσφύγων.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει επανειλημμένα ζητήσει δράση για την αντιμετώπιση της απελπιστικής κατάστασης στη Μεσόγειο και για τη διασφάλιση της αλληλεγγύης, ειδικά με τα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναγνωρίζει τις προκλήσεις που θέτει η αύξηση των μικτών μετακινήσεων και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα κράτη για νομικά μέτρα για να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις αφίξεις, με βάση τον επιμερισμό των ευθυνών και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, σε πνεύμα διεθνούς συνεργασίας, με επαρκή εγγύηση του σεβασμού των δικαιωμάτων.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επιδιώκει να συζητήσει περαιτέρω λεπτομέρειες με τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Αλβανίας για να κατανοήσουν καλύτερα τις συνέπειες για τους πρόσφυγες και άλλους ανθρώπους που χρειάζονται διεθνή προστασία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου