Η FATF έβγαλε την Αλβανία από τον γκρίζο κατάλογο για το ξέπλυμα χρήματος

Η FATF έβγαλε την Αλβανία από τον γκρίζο κατάλογο για το ξέπλυμα χρήματος

H Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) αποφάσισε πρόσφατα τη διαγραφή της Αλβανίας από τον "γκρίζο κατάλογο" των χωρών για το ξέπλυμα χρήματος. Η FATF εποπτεύεται από το MONEYVAL, έναν μόνιμο μηχανισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπεύθυνο για την αξιολόγηση της προόδου στον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρήματος και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η είδηση αναμένεται να συνοδευτεί από πλήθος θετικών εξελίξεων για την χώρα, επηρεάζοντας θετικά τη φήμη της στο εξωτερικό και διευκολύνοντας τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές εντός και εκτός του τραπεζικού της συστήματος.

Ο Αλβανός Υπουργός Οικονομίας, κ. Ervin Mete, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παραπάνω εξέλιξη που ενθαρρύνει και συνάμα ενισχύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, διευκολύνοντάς την να εκπληρώσει παράλληλα τις διεθνείς της δεσμεύσεις.

Επιπρόσθετα, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, κα Anke Weber, δήλωσε ότι η οικονομία της Αλβανίας παρουσιάζει σταθερότητα λόγω της ισχυρής ανάπτυξης του τουρισμού, καθώς και ότι το δημόσιο χρέος είναι υπό έλεγχο και έχει επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα. Η κα Weber αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ύπαρξης μίας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής εσόδων, πιο παραγωγικών δαπανών και μέτρων για τη διασφάλιση των δημόσιων οικονομικών και τον μετριασμό των δημοσιονομικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Τέλος, η κα Weber επισήμανε ότι οι συνθήκες στην χώρα είναι πλέον κατάλληλες για την εφαρμογή ευρύτερων μεταρρυθμίσεων με στόχο τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, δεδομένου ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στο ζήτημα της δικαστικής μεταρρύθμισης και ότι έχει επιτευχθεί η έξοδος από τον γκρίζο κατάλογο για το ξέπλυμα χρήματος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου