ΟΝΝΕΔ και Νεολαία ΕΛΚ ζητούν απο την Αλβανία την άμεση αποφυλάκιση και ορκωμοσία του Μπελέρη

ΟΝΝΕΔ και Νεολαία ΕΛΚ ζητούν απο την Αλβανία την άμεση αποφυλάκιση και ορκωμοσία του Μπελέρη

Μετά από πρόταση της ΟΝΝΕΔ, το Διοικητικό Συμβούλιο της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (YEPP) ενέκρινε πρόταση σχετικά με την άμεση απελευθέρωση και ορκωμοσία του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος και κρατείται παράνομα εδώ και 6 μήνες παραβιάζοντας κατάφωρα το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Το YEPP τονίζει ότι «η κατάσταση στην οποία εμπλέκεται ο Φρέντι Μπελέρης, εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας και εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας, αντανακλά μια ανησυχητική παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Υπογραμμίζει, δε, στην πρόταση ότι ο Φρέντι Μπελέρης, έχει γίνει αντικείμενο μιας σειράς κλιμακούμενων επιθέσεων υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, με αποκορύφωμα τη σύλληψή του την παραμονή των τοπικών εκλογών τον Μάιο του 2023, για καταγγελίες για δωροδοκία ψηφοφόρων. «Η συνεχιζόμενη κράτηση του Φρέντι Μπελέρη παραβιάζει τα συνταγματικά του δικαιώματα και μάρτυρά μια συστηματική περιφρόνηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και του δημοκρατικού ήθους», λέει χαρακτηριστικά.

Δεδομένων των ανησυχητικών εξελίξεων στην Αλβανία, η Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (YEPP) μετά από παρέμβαση της ΟΝΝΕΔ επιβεβαιώνει σθεναρά την αφοσίωσή της στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, τονίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της τήρησης των δημοκρατικών κανόνων και του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Ειδικότερα, το YEPP και η ΟΝΝΕΔ απευθύνουν κάλεσμα για :

• Συγκεκριμένες καταδίκες: Η διεθνής κοινότητα να εκφράσει σαφείς και αταλάντευτες καταδίκες για τις ενέργειες της αλβανικής κυβέρνησης και τη συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη κράτηση του Φρέντυ Μπελέρη.

• Σεβασμό των εκλογικών αποτελεσμάτων: Οι αλβανικές αρχές να σέβονται άνευ όρων τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της 14ης Μαΐου 2023, διασφαλίζοντας την τήρηση των διεθνών κανόνων και των προδιαγραφών της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

• Δέσμευση στις αρχές της ΕΕ: Η Αλβανία να επιδείξει διαρκή και ενεργή δέσμευση στις αξίες και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντανακλώντας την ειλικρινή ευθυγράμμιση με τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής κοινότητας.

• Ενεργοποίηση Διοικητικών Διαδικασιών: Όλοι οι αρμόδιοι φορείς να διευκολύνουν τις γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες για την ορκωμοσία του εκλεγμένου Δημάρχου Μπελέρη, διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία των διοικητικών και δικαστικών ενεργειών.

• Ενίσχυση της δημοκρατικής ανθεκτικότητας: Η Αλβανία να ενισχύσει σθεναρά την αφοσίωσή της στη δημοκρατική εξέλιξη, το κράτος δικαίου και την προστασία των θεμελιωδών και μειονοτικών δικαιωμάτων, αντικατοπτρίζοντας πραγματική πρόοδο προς την ένταξη στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου δήλωσε : «Η συνεχιζόμενη κράτηση του Φρέντι Μπελέρη παραβιάζει τα συνταγματικά του δικαιώματα. Στοχοποιείται λόγω της ελληνικής του καταγωγής, ενώ η ρητορική μίσους κατά της ελληνικής μειονότητας διαχέεται παντού στα αλβανικά ΜΜΕ. Η ΟΝΝΕΔ σ’ αυτήν την κατάφωρη παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου, των νόμων και του Συντάγματος δεν μένει αμέτοχη. Μαζί με την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, ζητάμε απαρεγκλίτως την άμεση αποφυλάκιση και ορκωμοσία του Φρέντι Μπελέρη. Είναι σημαντικό να ορκιστεί για να φύγει αυτή η σκιά που πλανάται πάνω από τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και το κράτος Δικαίου, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης.»

Δείτε το ψήφισμα εδώ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου