100 εκατ. ευρώ στήριξη για την ενεργειακή μεταρρύθμιση στην Αλβανία

100 εκατ. ευρώ στήριξη για την ενεργειακή μεταρρύθμιση στην Αλβανία

100 εκατ. ευρώ είναι η συνολική αξία των δύο δανείων, τα οποία θα διατεθούν για την εκπλήρωση της μεταρρύθμισης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία που ξεκίνησε το 2015.

Η Αλβανία υπέγραψε τη συμφωνία οικονομικής συνεργασίας με τη Γαλλία και τη Γερμανία για τη στήριξη της μεταρρύθμισης στον ενεργειακό τομέα σε δεύτερη φάση. Η συμφωνία προβλέπει οικονομική στήριξη 100 εκατομμυρίων ευρώ για τον ενεργειακό τομέα. υποστήριξη από τη γερμανική KFW και τη γαλλική AFD. Η κοινοβουλευτική επιτροπή παραγωγικών δραστηριοτήτων ενέκρινε τις δύο δανειακές συμβάσεις.

Κατά τις συζητήσεις στην επιτροπή ανακοινώθηκε ότι τα δάνεια αυτά δεν θα πάνε για επενδύσεις, αλλά για τη στήριξη των πολιτικών του κλάδου.

Μεταξύ άλλων, τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία οργανωμένης αγοράς, που σημαίνει τη λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, το οποίο σήμερα, αν και έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του, δεν περιλαμβάνει τις κύριες συναλλαγές αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ομοίως, τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν και για την ανάληψη πολιτικών προς την κατηγορία πελατών που έχουν ανάγκη, που θα ανοίξει το δρόμο για την αποζημίωση των δαπανών ηλεκτρικής ενέργειας, από οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Τα 2 δάνεια αποτελούν μέρος της στήριξης του κρατικού προϋπολογισμού συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, κατανεμημένα σε δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ADF 100 εκατ. ευρώ και KfW 150 εκατ. ευρώ σύμφωνα με μνημόνιο συμφωνίας του 2018, για δάνεια για μεταρρυθμιστικές πολιτικές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου