Αντιπροσωπεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ συνάντησε τη διευθύντρια της INSTAT

Αντιπροσωπεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ συνάντησε τη διευθύντρια της INSTAT

Καταγγελία των παραβιάσεων στην διαδικασία της Απογραφής

Χθες, Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, στα γραφεία της Αρχής Κρατικών Στατιστικών – INSTAT, που έχει και την ευθύνη εφαρμογής της διαδικασίας Γενικής Απογραφής Πληθυσμού και Νοικοκυριών –Cens 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, με την Διευθύντρια του Φορέα κα. Έλσα Δούλη. Τη συνάντηση είχε ζητήσει αρμοδίως ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλης Κάγιος, με σκοπό επισήμως να καταγγελθούν οι παραβιάσεις τις οποίες αναφέρουν δομές της Οργάνωσης και πολίτες σε όλο το γεωγραφικό χώρο όπου ουσιαστικά και ιστορικά μαρτυρείται η παρουσία γηγενών Ελληνικών κοινοτήτων.

Κατά τη συνάντηση, που από πλευράς των ιθυνόντων της Στατιστικής Αρχής προγραμματίστηκε με αρκετή καθυστέρηση και σχεδόν με τη λήξη της φάσης συλλογής των δεδομένων, η αντιπροσωπεία της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ παρουσίασε τεκμηριωμένα αποδεικτικά για τις παραβιάσεις που αφορούν τα ευαίσθητα, προαιρετικά ερωτήματα για την Ελληνική Εθνική ταυτότητα, τη μητρική Ελληνική γλώσσα και την Ορθόδοξη πίστη.

Οι ιθύνοντες της Αρχής Κρατικών Στατιστικών ισχυρίστηκαν ότι δεν έχουν την ίδια εικόνα και ότι μάλλον πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις τα όσα αναφέρθηκαν για: Σκόπιμη απροθυμία των απογραφέων να αποφεύγουν τη συλλογή απαντήσεων για τα στοιχεία που για την ΟΜΟΝΟΙΑ παρουσιάζουν ειδικό ενδιαφέρον. Τη διακοπή σε συγκεκριμένες περιοχές της διαδικασίας. Την άσκηση ψυχολογικού ελέγχου σε πολίτες που δηλώνουν την Εθνική τους Ελληνική ταυτότητα. Την μονομερή επιρροή υπέρ άλλων μειονοτικών ομάδων ή χρησιμοποιούμενων στο οικογενειακό περιβάλλον γλωσσών κ.α.

Παρά ταύτα, καταγγέλλοντας την αφερεγγυότητα της Διαδικασίας Cens -2023, και ενώ απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες από τη λήξη της φάσης συλλογής των δεδομένων επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας ώστε οι πολίτες Ελληνικής καταγωγής να συνεχίσουν να επιμένουν με παρρησία:

- στο αίτημα τους ώστε οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Απογραφής να καταγράφουν όπως οφείλουν τις απαντήσεις τους με βάση την αρχή του αυτοπροσδιορισμού

- στον έλεγχο πριν την καταχώρηση της συνέντευξης στην επίσημη πλατφόρμα συλλογής κι επεξεργασίας των απαντήσεων

- κυρίως δε στην ενεργώ συμμετοχή επιδιώκοντας την συνέντευξη και ενημερώνοντας τις αρχές τοπικής αρμοδιότητας για τις περιπτώσεις που οι απογραφείς αποφεύγουν τη συνέντευξη.

Εκ του Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου