Αλβανία: Μεγάλη πτώση στις εξαγωγές - Τα εμπορικά έσοδα μειώθηκαν κατά 9% φέτος

Αλβανία: Μεγάλη πτώση στις εξαγωγές - Τα εμπορικά έσοδα μειώθηκαν κατά 9% φέτος

Το εξωτερικό εμπόριο στην Αλβανία συνεχίζει να συρρικνώνεται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές συνέχισαν να μειώνονται τον Σεπτέμβριο, φέρνοντας λιγότερα έσοδα στη χώρα. Τον ένατο μήνα του έτους, οι εξαγωγές κόστισαν 34 δισ. λεκ (320 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας μείωση 13%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η εμβάθυνση της πτώσης τον Σεπτέμβριο έχει επιδεινώσει τις επιδόσεις για ολόκληρο το έτος. Σύμφωνα με το INSTAT, σε αυτό το 9μηνο, οι εξαγωγές αγαθών έφτασαν την αξία των 333 δισ. λεκ (3,1 δισ. ευρώ), σημειώνοντας μείωση 9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι δείκτες τον Σεπτέμβριο δεν είναι θετικοί και μαζί με την πτώση του Αυγούστου αντικατοπτρίζουν αριθμητικά τα στατιστικά του 2020, όταν οι εξαγωγείς υπέστησαν περισσότερο από όλους, τις συνέπειες της πανδημίας.

Όλοι οι εμπορευματικοί όμιλοι καταγράφουν συρρίκνωση, με εξαίρεση τα πλαστικά και τα χημικά προϊόντα που δεν έχουν σημαντική βαρύτητα στην οικονομία. Τα οικοδομικά υλικά, τα μέταλλα, τα παπούτσια, αλλά και τα τρόφιμα και τα μηχανήματα είναι αγαθά που δημιουργούν δυσκολίες στην τοπική επιχειρηματική αλυσίδα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τελευταίοι, εδώ και ένα χρόνο, έχουν εγείρει ανησυχίες για τις απώλειες που προκαλεί η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ.

Τον Αύγουστο, οι χώρες με τις οποίες η Αλβανία είχε τη μεγαλύτερη μείωση εξαγωγών είναι η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία. Εν τω μεταξύ, οι χώρες με τις οποίες έχουν αυξηθεί περισσότερο οι εξαγωγές είναι το Κόσοβο, η Ελλάδα και η Κίνα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου