Διαδικασία Βερολίνου: Το μεγάλο επενδυτικό πακέτο και τα ωφέλη της Αλβανίας

Διαδικασία Βερολίνου: Το μεγάλο επενδυτικό πακέτο και τα ωφέλη της Αλβανίας

Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν σήμερα στα Τίρανα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη συνεδρίαση υψηλού επιπέδου της Διαδικασίας του Βερολίνου σήμερα στην αλβανική πρωτεύουσα, θα παρουσιάσει ένα μεγάλο επενδυτικό πακέτο από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πακέτο αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις αρχές Νοεμβρίου, όταν θα δημοσιευθεί το ετήσιο πρόγραμμα διεύρυνσης με εκθέσεις προόδου για χώρες που έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη, όπως π.χ. Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Σκόπια, καθώς και υποψήφιες προς ένταξη χώρες, όπως το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Στο σύνολό της, η Διαδικασία του Βερολίνου έχει στον πυρήνα της τα οικονομικά. Έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα επωφεληθούν από τις συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν. Η Αλβανία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα είναι σε θέση να προσελκύσουν επενδύσεις σε έργα υποδομής, ενέργειας, τουρισμού και γεωργίας.

Η Επενδυτική Διευκόλυνση Δυτικών Βαλκανίων είναι μια μοναδική και επιτυχημένη πλατφόρμα συνεργασίας που συγκεντρώνει δικαιούχους, δωρητές και δανειολήπτες για τη βελτίωση της εναρμόνισης και της συνεργασίας των επενδύσεων για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων. Το μέσο είναι μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, διμερών χορηγών και δικαιούχων χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2009, για την παροχή τεχνικής βοήθειας και οικονομικές για στρατηγικές επενδύσεις στην περιοχή.

Στο μέσο προστέθηκαν η Γερμανική Τράπεζα Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα, και στη συνέχεια η Γαλλική Αναπτυξιακή Υπηρεσία. Η Επενδυτική Διευκόλυνση για τα Δυτικά Βαλκάνια συνδυάζει επιχορηγήσεις, δάνεια και συνεισφορές δικαιούχων για επενδύσεις υποδομής στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του κοινωνικού τομέα, των μεταφορών και του ψηφιακού τομέα, καθώς και για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Έργα που σχετίζονται με την Αλβανία σχετίζονται με τον Σιδηρόδρομο Αεροδρόμιο «Μητέρα Τερέζα» -Δυρράχιο.

Σκοπός του έργου είναι η αποκατάσταση 34,5 χιλιομέτρων σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Τιράνων και Δυρραχίου, καθώς και η κατασκευή 7,4 χιλιομέτρων νέας σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ των Τιράνων και του διεθνούς αεροδρομίου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την Αλβανία, το οποίο θα δημιουργήσει οικονομικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένου του βιώσιμου τουρισμού, και θα επιτρέψει την «πράσινη» μετακίνηση μεταξύ των μεγαλύτερων αστικών περιοχών της χώρας. Ένα άλλο έργο είναι το bypass των Τιράνων.

Είναι το νέο έργο που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας το 2020. Αυτό το επενδυτικό έργο προβλέπει την κατασκευή ενός δακτυλίου μήκους 21,5 χιλιομέτρων γύρω από την πρωτεύουσα, ο οποίος περιλαμβάνει τέσσερις κόμβους, μια γέφυρα και υπόγειες διαβάσεις και υπερβάσεις. Το έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί στη συντριπτική του πλειοψηφία. Η παράκαμψη αποτελεί ταυτόχρονα μέρος δύο οδικών διαδρόμων που διασχίζουν τη χώρα: του διαδρόμου Αδριατικής-Ιονίου, που θα συνδέει την Τεργέστη στην Ιταλία με την Καλαμάτα στην Ελλάδα και του Διαδρόμου VIII, που συνδέει τα Σκόπια με το αλβανικό έδαφος, με έξοδο στο Λιμάνι Δυρραχίου και Αδριατική Θάλασσα.

Η αξία του έργου είναι 150,9 εκατ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χορηγήσει δάνειο 31,9 εκατ. ευρώ, ενώ η ΕΤΑΑ δάνειο 109,2 εκατ. ευρώ. Τόσο τα δάνεια όσο και η επιχορήγηση εξασφαλίστηκαν, χάρη στο καλό προπαρασκευαστικό έργο του έργου, από το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας. 2,5 εκατ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και η συνεισφορά της αλβανικής κυβέρνησης είναι 7,3 εκατ. ευρώ.

Ένα άλλο έργο είναι η αποκατάσταση του ΥΗΣ Φιέρζας. Το έργο για την αποκατάσταση του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της Φιέρζας είναι η δεύτερη αλβανική πρόταση που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας. Το έργο έχει συνολική επενδυτική αξία 42,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,2 εκατ. ευρώ είναι δάνειο από το Γερμανικό Ταμείο Ανάπτυξης, 8,4 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση από την ΕΕ και 7,1 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση από την αλβανική κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου