Τους 15 έφτασε ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών στο Αλβανικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Τους 15 έφτασε ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών στο Αλβανικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών στο Αλβανικό Χρηματιστήριο Ενέργειας έφτασε τους 15.

Τα περιοδικά στοιχεία που δημοσιεύει η ALPEX δείχνουν ότι το τελευταίο μέλος εγγράφηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου και παρά το γεγονός ότι υπάρχει σταδιακή αύξηση μήνα με τον μήνα από τον Απρίλιο που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της η πλατφόρμα αυτή, ο αριθμός των μελών παραμένει περιορισμένος.

Επί του παρόντος, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση περιορισμένης ποσότητας ενέργειας στο χρηματιστήριο, όπου για τον Οκτώβριο, στις ημερομηνίες 1-11, καταγράφηκαν 33,3 χιλιάδες MWh ενέργειας στην αγορά ημερήσιας προκαταβολής, ενώ η μέση τιμή της ενέργειας για αυτές τις ημερομηνίες ήταν 99,39 ευρώ/MWh.

Τον Σεπτέμβριο, στο χρηματιστήριο αυτό διακινήθηκαν 66,7 χιλιάδες MWh ενέργειας, ενώ η μέση τιμή για την περίοδο αυτή, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στοιχεία, ήταν 103,84 ευρώ/MWh.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας που ξεκίνησε τη λειτουργία του φέτος ήταν ένας από τους πιο περιζήτητους κρίκους της αγοράς αλλά και της Γραμματείας της Ενεργειακής Κοινότητας, αλλά οι συναλλαγές σε αυτό αντιπροσωπεύουν ένα κλάσμα της συνολικής ενέργειας που διακινείται στη χώρα.

Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν φορείς που δραστηριοποιούνται στην ελεύθερη αγορά εκτός χρηματιστηρίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Monitor», ο διαχειριστής της OST (κάτοχος της πλειοψηφίας των μετοχών της ALPEX), Skerdi Drenova, επιβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη λειτουργία της αγοράς ημερήσιας εκ των προτέρων για την περιοχή προσφορών του Κοσσυφοπεδίου. προς το παρόν μόνο το τμήμα της Αλβανίας.

Η ALPEX θα θέσει σε λειτουργία την αγορά εκ των προτέρων για την περιοχή υποβολής προσφορών του Κοσσυφοπεδίου μαζί με τη συγχώνευση των ενεργειακών αγορών Αλβανίας-Κοσόβου ως το πρώτο έργο στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου