Κόσσοβο και Αλβανία όρισαν το χρηματιστήριο ενέργειας ALPEX ως διαχειριστή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Κόσσοβο και Αλβανία όρισαν το χρηματιστήριο ενέργειας ALPEX ως διαχειριστή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Το Κόσσοβο και η Αλβανία όρισαν επίσημα το χρηματιστήριο ενέργειας ALPEX ως διαχειριστή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (NEMO) και στις δύο ρυθμιστικές ζώνες. Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αγοράς day-ahead, μετά τη δημιουργία μιας διασύνδεσης 400 kV και την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του αλβανικού χρηματιστηρίου ενέργειας νωρίτερα φέτος.

Κατά τη δεύτερη κοινή συνεδρίαση, τα διοικητικά συμβούλια η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας του Κοσσόβου εξέτασε και ενέκρινε το αίτημα της ALPEX να οριστεί διαχειριστής για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στις δύο ρυθμιστικές ζώνες.

Ο διαχειριστής του χρηματιστηρίου τόνισε, μετά τη συνάντηση στην Πρίστινα, ότι το βήμα αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση της ολοκλήρωσης της αγοράς day-ahead στο μέλλον.

Η εγκατάσταση της γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης το 2016 επέτρεψε στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο να δημιουργήσουν μια κοινή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ALPEX λειτουργεί μια πλατφόρμα day-ahead, η οποία εποπτεύεται από την OST, τον TSO της Αλβανίας, που κατέχει το 57,25% των μετοχών, και την KOSTT, που κατέχει τις υπόλοιπες μετοχές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου