Επίσημη έναρξη για το Αλβανικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Επίσημη έναρξη για το Αλβανικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Στο πλαίσιο του μοντέλο-στόχου (Target Model) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 11 Απριλίου, η επίσημη έναρξη της Day-ahead αγοράς του Αλβανικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ALPEX) και των συναλλακτικών και μετασυναλλακτικών δραστηριοτήτων του.

Η δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου, των σχετικών συστημάτων και λειτουργικών διαδικασιών, καθώς και η διενέργεια των σχετικών δράσεων εκπαίδευσης και ενημέρωσης των συμμετεχόντων, συνιστούν τα κυριότερα βήματα που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Το έργο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη και συμβολή του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΑΤΗΕΧ) και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EnExGroup), που παρέχουν τις υποδομές και τις σχετιζόμενες υπηρεσίες στο ALPEX.

Η συνεργασία συνεχίζεται ώστε να ευοδωθούν και οι υπόλοιπες δράσεις του ALPEX για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων αλλά και την ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των Αγορών Ενέργειας στην περιοχή.

Ο Sokol Dishnica της ALPEX, επεσήμανε ότι «είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας και του Κοσόβου. Σήμερα, επιβεβαιώνουμε ότι ο δρόμος προς την περιφερειακή ολοκλήρωση των ενεργειακών αγορών μας είναι πιο κοντά από ποτέ. Εκφράζουμε τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες στον πάροχό μας, υπό την ηγεσία της ΑΤΗΕΧ, για την αμέριστη στήριξή τους στην πορεία αυτή, παρά τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε.»

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου