Ταχύτερος ο ρυθμός αύξησης του κατώτατου μισθού στην Αλβανία

Ταχύτερος ο ρυθμός αύξησης του κατώτατου μισθού στην Αλβανία

Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, μειώνοντας σημαντικά τη διαφορά μεταξύ μέσου και κατώτατου μισθού μέχρι το 2023.

Τα στοιχεία του INSTAT αναφέρουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ο κατώτατος μισθός ήταν 60,6% του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από 55,8% που ήταν αυτός ο δείκτης το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Με τρεις διαδοχικές αποφάσεις, η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά τη διάρκεια ενός έτους κατά περίπου 25%, φτάνοντας τον σε 40.000 λεκ τον Απρίλιο του 2023, από 32.000 λεκ το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα την ίδια περίοδο του 2023 έφθασε τα 65.901 λεκ, με άνοδο 15%, από 57.613 λεκ το β' τρίμηνο του 2022.

Η κυβέρνηση εφάρμοσε αυξήσεις ρεκόρ στον εθνικό κατώτατο μισθό στα 30 χρόνια της μεταπολίτευσης, με στόχο να ενθαρρύνει υψηλότερες πληρωμές και σε άλλα επίπεδα μισθών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο εθνικός μέσος μισθός αυξήθηκε επίσης το 2023 με ρυθμούς ρεκόρ την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν ήταν αρκετά υψηλοί για να διατηρήσουν το χάσμα με τον κατώτατο μισθό.

Η αγορά εργασίας δημιουργεί άφθονη προσφορά θέσεων εργασίας σε επαγγέλματα που δεν απαιτούν προσόντα. Η ανάπτυξη του τουρισμού αύξησε σημαντικά τη ζήτηση για εργαζόμενους στην καθαριότητα και από την άλλη, στον κατασκευαστικό τομέα, η ζήτηση είναι υψηλή, με αποτέλεσμα οι μισθοί αυτής της κατηγορίας να είναι συχνά πάνω από το ελάχιστο επίπεδο.

Η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα οφείλεται περισσότερο στις δημογραφικές εξελίξεις που έχουν δημιουργήσει ζωτικές ελλείψεις για τις περισσότερες δραστηριότητες παρά από τις αναπτυξιακές πολιτικές και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Παρά τις διαδοχικές αποφάσεις της αλβανικής κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει φτάσει τις 40 χιλιάδες λεκ το μήνα, η χώρα συνέχισε να έχει τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρώπη, σε σύγκριση με την αγοραστική δύναμη, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Eurostat στις 20 Ιουλίου, η οποία δεν περιλαμβάνει τα στοιχεία για το Κοσσυφοπέδιο.

Στην Αλβανία, ο κατώτατος μισθός είναι 375 ευρώ τον Ιούλιο του 2023. Στο Μαυροβούνιο, ο κατώτατος μισθός είναι 532 ευρώ, ο υψηλότερος στην περιοχή. Στη Σερβία ο κατώτατος μισθός είναι 460 ευρώ. Τα Σκόπια έχουν την τελευταία ενημέρωση για τους τελευταίους 6 μήνες του 2021, όταν το επίπεδο ήταν περίπου 360 ευρώ. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν αναφέρει κατώτατο μισθό.

Ενώ ο μέσος ακαθάριστος μισθός για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων κυμάνθηκε μεταξύ 800-900 ευρώ το μήνα το 2022, από περίπου 520 ευρώ που είναι ο μέσος όρος στην Αλβανία, ή κατά μέσο όρο περίπου 40% υψηλότερο από εδώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου