Αύξηση κατά 135% των κερδών του τραπεζικού τομέα στην Αλβανία για τον Ιούλιο του 2023

Αύξηση  κατά 135% των κερδών του τραπεζικού τομέα στην Αλβανία για τον Ιούλιο του 2023

Τα κέρδη του τραπεζικού τομέα σύμφωνα με τα τοπικά πρότυπα εποπτείας που εφαρμόζει η Τράπεζα της Αλβανίας συνέχισαν να αυξάνονται κατά τον μήνα Ιούλιο.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, τα προοδευτικά καθαρά κέρδη του κλάδου για το 7μηνο έφθασαν την αξία σχεδόν των 17,5 δισ. λεκ (164,5 εκατ. ευρώ), αυξημένα κατά άλλα 2,8 δισ. λεκ (26 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το τέλος Ιουνίου. Τα κέρδη του τραπεζικού τομέα είναι σαφώς στο υψηλότερο ιστορικό επίπεδο για αυτήν την περίοδο του έτους. Σε σύγκριση με τον 7ο μήνα του περασμένου έτους, το καθαρό κέρδος του τραπεζικού συστήματος έχει αυξηθεί κατά 135%.

Οι καλύτερες χρηματοοικονομικές επιδόσεις φέτος έχουν επίσης αυξήσει σημαντικά τους δείκτες κερδοφορίας. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE), που υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση, αυξήθηκε στο 16,15%, από 7,06% στα μέσα του περασμένου έτους. Ενώ η απόδοση των περιουσιακών στοιχείων προ φόρων (ROA) έχει αυξηθεί στο 1,86%, από 0,77% που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων και η απόδοση περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Ιανουάριο του 2019.

Αν και τα αναλυτικά στοιχεία εσόδων και εξόδων δεν είναι διαθέσιμα σε μηνιαία βάση, με βάση την εξέλιξη αυτών των δεικτών μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, μπορούμε να πούμε ότι η αύξηση των κερδών του τραπεζικού τομέα προέρχεται κυρίως από διεύρυνση της εισοδηματικής βάσης, αλλά και από τη διατήρηση του χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων υπό έλεγχο. Η αύξηση των επιτοκίων είχε σίγουρα θετική επίδραση στα έσοδα από τόκους των τραπεζών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου