Στα 444 εκατ. ευρώ τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών που έστειλαν στη χώρα τους το πρώτο εξάμηνο του έτους

Στα 444 εκατ. ευρώ τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών που έστειλαν στη χώρα τους το πρώτο εξάμηνο του έτους

Τα χρήματα που στέλνουν οι Αλβανοί μετανάστες στους συγγενείς τους έχουν σημειώσει ιστορικό ρεκόρ, τουλάχιστον από το 2008.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, το πρώτο εξάμηνο του έτους τα εμβάσματα από μετανάστες έφτασαν τα 444 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Το επίπεδο αυτό είναι 5,3% υψηλότερο από τον Ιανουάριο-Ιούνιο του 2019, που μέχρι τώρα κατείχε το ρεκόρ με 424 εκατ. ευρώ.

Μετά από εκείνο το έτος, τα εμβάσματα άρχισαν να μειώνονται σταθερά, αντανακλώντας τη σταδιακή αποχώρηση των μεταναστών από τη μητρική χώρα που συνήθως συμβαίνει μετά από 15-20 χρόνια, καθώς δημιουργούν τις δικές τους οικογένειες και σταδιακά διακόπτουν τους δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα.

Όμως, από το 2017, τα εμβάσματα άρχισαν να αυξάνονται ξανά, σύμφωνα με τον νέο κύκλο της μετανάστευσης (το 2016, καταγράφηκε επίπεδο ρεκόρ αιτημάτων ασύλου σε περίπου 60.000).

Μετά από μια μείωση μέχρι το 2020, επηρεασμένη επίσης από την πανδημία, το 2022 σηματοδότησε μια νέα κορύφωση της μετανάστευσης, όπου τα αιτήματα ασύλου έφτασαν τις 30.000, τα περισσότερα από αυτά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στα νέα κανάλια τα τελευταία χρόνια, εκτός από τα παραδοσιακά όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, υπήρχαν και η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγές από τοπικούς φορείς μεταφοράς χρημάτων ανέφεραν ότι η Γερμανία και η Αγγλία είναι νέοι διάδρομοι, σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς, και έχουν καλύτερη απόδοση στην τάση αποστολής χρημάτων στους συγγενείς τους στην Αλβανία.

Άλλα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ο αλβανικός πληθυσμός που ζει στο εξωτερικό αυξάνεται..

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2022 περίπου 74 χιλιάδες Αλβανοί πολίτες (73.858) έλαβαν άδεια διαμονής σε μία από τις χώρες της Ε.Ε. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ο αριθμός των αδειών έχει αυξηθεί κατά 34%.

Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει βρεθεί από το 2010, δείχνοντας ξεκάθαρα μια αυξανόμενη τάση ατόμων που εγκαταλείπουν τη χώρα με σκοπό να ζήσουν και να εργαστούν σε ένα από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 2008, όταν αναφέρονται τα πρώτα στοιχεία της Eurostat, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χορηγήσει συνολικά 832.000 άδειες διαμονής σε Αλβανούς πολίτες.

Αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού που αναφέρεται ότι ζει στην Αλβανία (η απογραφή που θα δείξει με ακρίβεια τον αριθμό των ατόμων που έχουν παραμείνει στη χώρα πραγματοποιείται φέτος).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου