Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας καλύπτει μόνο το 1,3% των εξόδων υγείας των αλβανικών οικογενειών

Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας καλύπτει μόνο το 1,3% των εξόδων υγείας των αλβανικών οικογενειών

Σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (AMF), για τους πρώτους επτά μήνες του 2023, τα μεικτά ασφάλιστρα που εγγράφηκαν στις ασφάλειες υγείας ανήλθαν σε 507 εκατ. λεκ (4,7 εκατ. ευρώ), μειωμένα κατά 4,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ακόμη και πέρυσι, το προϊόν αυτό παρουσίασε αδύναμες επιδόσεις, με ετήσια αύξηση των ασφαλίστρων κατά 3,7%, από τα χαμηλότερα στην ασφαλιστική αγορά την περασμένη χρονιά.

Τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών εξηγούν την κακή απόδοση αυτού του τμήματος της αγοράς με διάφορους παράγοντες.

Σύμφωνα με αυτούς, το μοντέλο χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας που ακολουθεί η Αλβανία δεν ευνοεί την ανάπτυξη της ιδιωτικής αγοράς ασφάλισης υγείας. Οι ασφαλιστές πιστεύουν ότι, όσο υπόσχονται στους Αλβανούς δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, δεν θα έχουν κίνητρο να αγοράσουν ιδιωτική ασφάλιση, για να εξασφαλίσουν ότι λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη με υψηλότερα πρότυπα.

Αναφερόμενοι στην έρευνα για τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών του INSTAT, για το έτος 2021 (το πιο πρόσφατο διαθέσιμο σε στατιστικά έτος) οι Αλβανοί ξόδεψαν περίπου 42 δισ. λεκ (399 εκατ. ευρώ) για την υγεία. Ένα τέτοιο ποσό αποτελούσε το 5,4% του μέσου προϋπολογισμού των αλβανικών οικογενειών.

Αν και θεωρητικά το σύστημα υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας θα πρέπει να προσφέρει πλήρη κάλυψη υγείας ή «δωρεάν υγεία», στην πράξη οι αλβανικές οικογένειες συνεχίζουν να ξοδεύουν μεγάλα ποσά από την τσέπη τους για την υγεία. Μέχρι στιγμής, η ιδιωτική ασφάλιση δεν αποδεικνύεται επιτυχής λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Πάντα για το 2021 οι ασφαλιστικές εταιρίες πληρώνουν 532 εκατ. λεκ για ζημιές στο προϊόν ασφάλισης υγείας. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1,3% των γενικών δαπανών των αλβανικών οικογενειών για υγεία. Μια τέτοια έκθεση δείχνει ξεκάθαρα το πολύ χαμηλό ποσοστό ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης υγείας.

Ένα άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με πηγές, είναι η αύξηση των τιμών στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα στις νοσοκομειακές. Η αύξηση των τιμών πιέζει και τα ασφάλιστρα, τα οποία τα τελευταία χρόνια δείχνουν τάση προς υψηλότερες τιμές, για να ανταποκριθούν και στην αύξηση των τιμών των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Τα στοιχεία της Χρηματοοικονομικής Εποπτικής Αρχής δεν παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το προϊόν ασφάλισης υγείας, ωστόσο, δείχνουν ότι το υπόλοιπο του τεχνικού λογαριασμού για προϊόντα υγείας και ατυχημάτων ήταν γενικά θετικό τα τελευταία χρόνια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου