Αλβανία: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις συνέπειες των υδροηλεκτρικών σταθμών στη γεωργία και τον τουρισμό

Αλβανία: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις συνέπειες των υδροηλεκτρικών σταθμών στη γεωργία και τον τουρισμό

Στα χωριά των πόλεων Grmash και Librazhd, η ανεξέλεγκτη κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών έχει επιφέρει σοβαρές συνέπειες για τις κοινότητες και το περιβάλλον, ενώ η μάχη για το νερό συνεχίζεται.

Στις 25 Αυγούστου, οι κάτοικοι του χωριού Grabovë e Sipërme στο Γκράμς συγκεντρώθηκαν για δέκατη φορά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών σταθμών, που λένε ότι θα στεγνώσουν τα νερά τους και θα βλάψουν τον ορεινό τουρισμό που ανθεί στην περιοχή.

Οι κάτοικοι πραγματοποίησαν τη διαμαρτυρία εκεί όπου η κατασκευαστική εταιρεία ανοίγει το κανάλι του αγωγού που αναμένεται να συλλέξει το νερό.

Οι παραχωρήσεις για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών σταθμών Grabova 1 και Grabova 2 εγκρίθηκαν το 2017 υπέρ της συγχώνευσης των εταιρειών «Vëllezërit Hysa» και «Hidropower» sh.p.k. Θα προστεθούν σε δεκάδες άλλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς που κατασκευάστηκαν στους δήμους Librazhd και Gramsh τα τελευταία χρόνια.

Κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τους ΥΗΕ δήλωσαν ότι η έλλειψη νερού άρδευσης έχει ωθήσει πολλούς από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Στο χωριό Dardhë, η αντίσταση στους ΥΗΣ είναι ένας παλιός αγώνας. Χωρίς λύση, περισσότερες από 20 οικογένειες έφυγαν από το χωριό μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Η ζωή τους έχει γίνει δύσκολη από τότε που το νερό δεν ρέει πλέον μέσα από τα κανάλια.

Εκατοντάδες κάτοικοι νιώθουν ότι απειλούνται από την έλλειψη νερού στο μέλλον, ενώ ένας ΥΗΣ χτίζεται κοντά στο χωριό Fushë-Bual.

Ο περιβαλλοντικός εμπειρογνώμονας τονίζει ότι οι συνέπειες μπορούν να φανούν σε διάφορες περιοχές του Librazhd. «Τέτοιες αρνητικές επιπτώσεις είναι ξεκάθαρα ορατές στο κάτω μέρος του ποταμού Rrapun. Η υδρόφιλη βλάστηση του βάλτου καθώς και των παραποτάμιων περιοχών έχουν ήδη συρρικνωθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα της έλλειψης νερού», πρόσθεσε.

Στο Dragostunje του Librazhd, οι κάτοικοι βρήκαν μια μέση λύση με τον ιδιοκτήτη του ΥΗΣ, που επιτρέπει μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού για άρδευση κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Όμως οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι νέοι έφυγαν μαζικά και τα εδάφη έμειναν άγονα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου