Πολωνοί και Τσέχοι επενδύουν στην αγορά ακινήτων της Αλβανίας

Πολωνοί και Τσέχοι επενδύουν στην αγορά ακινήτων της Αλβανίας

Η συνολική αξία των επενδύσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2023 έφτασε στα 49 εκατομμύρια ευρώ

Η αγορά ακινήτων της Αλβανίας αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας για τις ξένες επενδύσεις, οι αγορές ακινήτων αντιπροσώπευαν το 25% των συνολικών ξένων επενδύσεων το 2022, ξεπερνώντας τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Είναι ενδιαφέρον ότι μόνο το ένα τρίτο των αγοραστών ήταν κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Mεσίτης μεγάλης εταιρείας real estate στην Αλβανία, αποκάλυψε ότι όχι μόνο οι μετανάστες που επιστρέφουν αλλά και οι ξένοι επενδύουν πλέον σε αλβανικά ακίνητα. Το κύριο ενδιαφέρον προέρχεται από πολίτες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, κυρίως Πολωνούς και Τσέχους υπηκόους. Τα μικρά παραθαλάσσια διαμερίσματα παραμένουν δημοφιλή, ιδίως μεταξύ των Πολωνών και των Τσέχων αγοραστών, οι οποίοι συνήθως αναζητούν ακίνητα που κυμαίνονται από 40.000 έως 50.000 ευρώ. Οι παράκτιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των νότιων πόλεων Αυλώνα και Σαράντα, προσελκύουν σημαντική ζήτηση.

Οι Ουκρανοί επενδυτές έδειξαν επίσης σημαντικό ενδιαφέρον για τα αλβανικά ακίνητα το περασμένο έτος. Το Δυρράχιο παραμένει το αγαπημένο των ξένων επενδυτών λόγω των σχετικά χαμηλών τιμών του σε σύγκριση με το νότο, της μεγάλης ακτογραμμής που προσελκύει τους τουρίστες και της ευκολότερης προσβασιμότητας. Ο Mansaku πιστεύει ότι το έργο "Durrës Yacht & Marina" θα μετατρέψει το Δυρράχιο σε μια διεθνή αγορά ακινήτων.

Ενώ η αγορά ακινήτων της Αλβανίας ανταποκρίνεται στη συμπεριφορά των καταναλωτών και στις οικονομικές αλλαγές, προσφέρει σταθερά "χώρο για όλους". Η αλβανική Διεύθυνση για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (DPPP) έχει επισημάνει τον τομέα των ακινήτων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ως κοινή οδό για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το 2022, η DPPP εντόπισε πολυάριθμες περιπτώσεις όπου κάτοικοι του εξωτερικού (όχι απαραίτητα υπήκοοι) αγόραζαν αλβανικά ακίνητα χρησιμοποιώντας κεφάλαια από το εξωτερικό, δικαιολογώντας τις επενδύσεις τους μέσω πιστώσεων ή εμβασμάτων.

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας ανέφερε μείωση του μεριδίου των άμεσων ξένων επενδύσεων το πρώτο τρίμηνο του 2023. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα αποτελούσαν το 16% του συνόλου, από 22% το προηγούμενο έτος. Η συνολική αξία αυτών των επενδύσεων αναφέρθηκε σε 49 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου