Πυρηνικός σταθμός επένδυσης 4 δισ. ευρώ από ιταλικούς κολοσσούς στην Αλβανία

Πυρηνικός σταθμός επένδυσης 4 δισ. ευρώ από ιταλικούς κολοσσούς στην Αλβανία

Η κατασκευή πυρηνικού σταθμού, ισχύος 1500 Μεγαβάτ, είναι η συμφωνία που έχει συνάψει η Ιταλία με την Αλβανία με επένδυση ίση με 4 δισ. ευρώ.

Την είδηση αποκαλύπτουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είναι πεπεισμένα ότι αυτός ο πυρηνικός σταθμός θα κατασκευαστεί στην Αλβανία.

Οι ιταλικές εταιρείες που θα παρέχουν υπηρεσίες, ικανότητες και συμβουλές είναι η ENI (Ιταλική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας), η ENEL (ιταλική πολυεθνική εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου), η EDISON (μία από τις παλαιότερες ιταλικές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας και διανομέας φυσικού αερίου).

Η υλοποίηση ενός τέτοιου πυρηνικού σταθμού απαιτεί αναμφίβολα πολύ χρόνο δουλειάς, αλλά η είδηση έχει προκαλέσει αρκετές πολιτικές συζητήσεις.

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, ζήτησε η συζήτηση να λάβει τη μορφή λαϊκού δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της πυρηνικής ενέργειας.

Ιταλοί οικονομικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι οι 3 εταιρείες που προαναφέρθηκαν, δηλαδή η ENI, η ENEL και η EDISON, είναι οι μόνες που θα επωφεληθούν από αυτή την επένδυση, ενώ θα είναι αρκετά δύσκολο για δεκάδες άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου