Άμεσο μήνυμα Εσκομπάρ στην αλβανική κυβέρνηση για διακοπή συνεργασίας των ΗΠΑ με διεφθαρμένους πολιτικούς

Άμεσο μήνυμα Εσκομπάρ στην αλβανική κυβέρνηση για διακοπή συνεργασίας των ΗΠΑ με διεφθαρμένους πολιτικούς

Δύσκολες μέρες φαίνεται να περιμένουν τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, την κυβέρνησή του και όλους τους διεφθαρμένους και ενοχοποιημένους πολιτικούς στην Αλβανία. Την προειδοποίηση έδωσε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ. Σήμερα, ο Έντι Ράμα έχει τη μισή κυβέρνηση και το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό έρευνα από την Ειδική Δομή κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς (SPAK). Τα εν λόγω πρόσωπα φέρονται ύποπτα για εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς και εγκληματικότητας, κατηγορίες που θα πρέπει να προσαχθούν στην Ειδική Εισαγγελία.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του State Department (DASH) Εσκομπάρ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα διακόψουν την υποστήριξη των διεφθαρμένων κυβερνήσεων στη Βαλκανική Χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας. Μιλώντας στα ΜΜΕ από τη Βόρεια Μακεδονία όπου βρισκόταν σε επίσκεψη, ο διπλωμάτης Εσκομπάρ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η διαφθορά στα Βαλκάνια είναι μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την περιοχή, προειδοποιώντας έμμεσα ότι η Ουάσιγκτον δεν υποστηρίζει διεφθαρμένες κυβερνήσεις. Τόνισε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δουν τον ευρωπαϊκό δρόμο ανοιχτό για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η διαφθορά είναι μεγάλο πρόβλημα σε ολόκληρη την περιοχή. Χαίρομαι που βλέπω ότι κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας δίνεται έμφαση στο κράτος δικαίου ως προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ. Οι ΗΠΑ βλέπουν ως φυσικούς εταίρους αυτούς που είναι αφοσιωμένοι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στο ΝΑΤΟ και στην καταπολέμηση της διαφθοράς», δήλωσε.

Όμως η διακοπή της συνεργασίας με διεφθαρμένες κυβερνήσεις στην περιοχή των Βαλκανίων δεν ήταν το μόνο μήνυμα που εξέδωσε. Κι αυτό γιατί ο τελευταίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεσμεύεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ ανακοίνωσε νέα λίστα με «non grata», που περιλαμβάνει ανώτερα στελέχη, πολιτικούς, επιχειρηματίες και όχι μόνο όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και εγκληματικότητας.

«Η κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν είναι αφοσιωμένη στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Δεν μπορώ να μιλήσω για τις κυρώσεις, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν», είπε. Ωστόσο, αυτές οι προειδοποιήσεις δεν είναι οι μόνες, καθώς ο Αμερικανός διπλωμάτης Γκάμπριελ Εσκομπάρ αναμένεται να αποκαλύψει επιπλέον λεπτομέρειες κατά την επίσκεψη που αναμένεται να κάνει στην Αλβανία τον επόμενο μήνα. Οπότε οι δηλώσεις του κ. Εσκομπάρ είναι μια κλήση αφύπνισης για τη σημερινή κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και όποιον έχει εμπλακεί σε παρανομία αυτά τα 30 και κάτι χρόνια δημοκρατίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου