Γεραπετρίτης: «Παράνομη η προφυλάκιση Μπελέρη - Δύσκολη η επικοινωνία με την ομόλογό μου» (βίντεο)

Γεραπετρίτης: «Παράνομη η προφυλάκιση Μπελέρη - Δύσκολη η επικοινωνία με την ομόλογό μου» (βίντεο)

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε πως είχε δύο δύσκολες τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Αλβανίδα ομόλογό του

Αυστηρό μήνυμα στην Αλβανία για την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, ότι με τον τρόπο που λειτουργεί πυροβολεί τα πόδια της, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

Ειδικότερα, έκανε λόγο για παράνομη προφυλάκιση, η οποία παραβιάζει το κράτος δικαίου.

Προειδοποίησε πως η επιμονή της αλβανικής πλευράς να μην προβαίνει στα αναγκαία μέτρα για την αποφυλάκιση του κ. Μπελέρη και κυρίως να μην προβαίνει στην ορκωμοσία, η οποία και διακυβεύει την τυχόν έκπτωσή του, θα σημαίνει σοβαρή επιδείνωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία. Επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες οδηγούν σε μια κλιμακούμενη ένταση. Ειδικότερα, είπε πως κατά τη διάρκεια επαφών του με κρίσιμους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ που συνδέονται με το ζήτημα της προενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην ΕΕ, αλλά και του ΝΑΤΟ, τους διαμήνυσε προσωπικά και σε πολύ αυστηρό τόνο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, όταν υπάρχει τέτοιου τύπου περιφρόνηση του κράτους δικαίου, του τεκμηρίου αθωότητας και του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων.

Εκμυστηρεύτηκε πως είχε δύο δύσκολες τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Αλβανίδα ομόλογό του. «Έθεσα τα ζητήματα και της αποφυλάκισης και της δυνατότητας ορκωμοσίας όπως συμβαίνει και στα περισσότερα δικαϊκά συστήματα όπου υπάρχει η δυνατότητα και να ψηφίζεις αλλά και να ορκίζεται εντός ενός σωφρονιστικού καταστήματος. Η ίδια εξέφρασε μια θετική διάθεση στα πράγματα, πλην όμως δεν είχαμε κανένα απτό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, θεώρησα ότι δεν υπάρχει εκ μέρους της αλβανικής πλευράς η διάθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε ενεργητική πρωτοβουλία και για τον λόγο αυτό απέστειλα ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ και στον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μια ιδιαιτέρως αυστηρή επιστολή, στην οποία θέτω τα ζητήματα. Θέτω από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι αυτό συνιστά σοβαρή ανάσχεση στην εξελικτική πορεία της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια» γνωστοποίησε.

Μάλιστα, έστειλε το μήνυμα πως ο τόνος αυτός θα συνεχιστεί.

Περαιτέρω, επισήμανε πως το ζήτημα της ΑΟΖ με την Αλβανία είναι εντελώς διακριτό, δεν άπτεται του ζητήματος Μπελέρη, προσθέτοντας ότι η ένταση που δημιουργείται δεν είναι καθολου ωφέλιμη, κυρίως για την Αλβανία. Υπενθύμισε πως η Ελλάδα ήταν η επισπεύδουσα χώρα για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ και ότι είναι ο καταλύτης σε αυτή τη διαδικασία.

Επίσης, σημείωσε πως επίκεινται σημαντικές αξιολογήσεις της Αλβανίας. Τον Οκτώβριο θα εκδοθεί η έκθεση για την εξέλιξη της πορείας της Αλβανίας προς την ΕΕ έτσι ώστε να ανοίξουν και τα προενταξιακά κεφάλαια. Υπό αυτές τις συνθήκες, διαμήνυσε πως «καταλαβαίνουμε πως ο δρόμος της Αλβανίας είναι στρωμένος με αγκάθια».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου