Αυξανόμενη η διακίνηση κοκαΐνης από αλβανικές συμμορίες στην Ιταλία για το 2023

Αυξανόμενη η διακίνηση κοκαΐνης από αλβανικές συμμορίες στην Ιταλία για το 2023

Τα αλβανικά δίκτυα ναρκωτικών εμπλέκονται όλο και περισσότερο στη διακίνηση και διανομή κοκαΐνης στην Ιταλία, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που δραστηριοποιούνταν στη μεταφορά μαριχουάνας μέσω του θαλάσσιου χώρου με την Αλβανία και στη διανομή στην ιταλική εγχώρια αγορά.

Η τελευταία ιταλική έκθεση κατά των ναρκωτικών 2023, η οποία αναφέρεται σε στοιχεία της αστυνομίας για όλο το 2022, υποστηρίζει ότι περίπου 1.200 Αλβανοί καταγγέλθηκαν από την ιταλική υπηρεσία κατά των ναρκωτικών το 2022 για δραστηριότητα στη μεταφορά και διανομή κοκαΐνης από τους 1.127 που καταγγέλθηκαν το 2021 .

Στη μεταφορά και διανομή κάνναβης το 2022, καταγγέλθηκαν 239 αλβανικές συμμορίες από τις 300 που καταγγέλθηκαν το 2021 με μείωση 20,33%.

Σημαντική μείωση σημειώθηκε και στον αριθμό των Αλβανών δραστών που καταγγέλθηκαν για δραστηριότητα στη μεταφορά και διανομή μαριχουάνας, όπου καταγγέλθηκαν 62 δράστες το 2022 από τους 149 που καταγγέλθηκαν το 2021.

Η έκθεση αξιολογεί τον ρόλο των αλβανικών και ιταλικών αστυνομικών αρχών στην παρεμπόδιση της διακίνησης μαριχουάνας στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ των δύο χωρών.

Η ιταλική έκθεση κατά των ναρκωτικών εκτιμά ότι ο αριθμός των Αλβανών που εμπλέκονται στον τομέα των ναρκωτικών το 2022 και καταγγέλθηκαν στα ιταλικά δικαστικά όργανα παρουσίασε ελαφρά μείωση με 1562 άτομα σε σύγκριση με το 2021 που καταγγέλθηκαν 1599 άτομα στις δικαστικές αρχές.

Η ιταλική έκθεση κατά των ναρκωτικών παρέχει ανάλυση της δραστηριότητας ξένων δικτύων ναρκωτικών.

«Εκτός από τον «παραδοσιακό» ακτιβισμό στον τομέα της διακίνησης ναρκωτικών, τα δίκτυα επιβεβαιώνουν την ικανότητά τους να αναπτύσσουν πολύπλοκα σχήματα για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή, καθώς και μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ιταλίας, αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την ιταλική υπηρεσία κατά των ναρκωτικών, τα αλβανικά δίκτυα, από δομική άποψη, συχνά οργανώνονται σε μικρές ομάδες με οικογενειακή βάση.

«Οι αλβανικές εγκληματικές ομάδες χαρακτηρίζονται από την ικανότητα να διατηρούν δεσμούς με τη χώρα προέλευσης και από την ικανότητα να αναζητούν διεθνείς προβολές στο εμπόριο ναρκωτικών ουσιών», εκτιμά η έκθεση.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, αναφέρει η έκθεση, έχει παρατηρηθεί η λειτουργία μικρών, συχνά πολυεθνικών ομάδων. Από την άλλη πλευρά, έχει παρατηρηθεί μια εξαιρετική ικανότητα ανάπτυξης διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών σε υψηλά επίπεδα, που πραγματοποιείται από μεγάλες εγκληματικές δομές οργανωμένες σύμφωνα με τυπικά σχήματα της μαφίας, με τη διαθεσιμότητα μεγάλων οικονομικών πόρων.

Σύμφωνα με την ιταλική έκθεση κατά των ναρκωτικών «η γεωγραφική εγγύτητα μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας έχει διευκολύνει με την πάροδο του χρόνου την ανάπτυξη άμεσων σχέσεων μεταξύ των εγκληματικών ομάδων της Απουλίας και της Αλβανίας, ειδικά για την προμήθεια, αποθήκευση και εμπορία ναρκωτικών.

Η έκθεση αναφέρει αρκετές μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας κατά των ναρκωτικών το 2022, όπου δεκάδες Αλβανοί και Ιταλοί πολίτες κατέληξαν με χειροπέδες.

«Τον Ιανουάριο του 2022 η «Guardia di Finanza» του Μπρίντιζι ανακάλυψε τη δραστηριότητα των Ιταλοαλβανικών δικτύων με την εκτέλεση 23 μέτρων ασφαλείας με φυλάκιση, σε βάρος Ιταλών και Αλβανών πολιτών.

«Η αλβανική ομάδα, μαζί με Ιταλούς πολίτες, μπόρεσε να εισάγει σημαντικά φορτία ηρωίνης και κοκαΐνης στην επαρχία Μπρίντιζι, προερχόμενα αντίστοιχα από την Τουρκία -μέσω της βαλκανικής οδού- και από την Ολλανδία», αναφέρει η έκθεση.

Η ιταλική έκθεση κατά των ναρκωτικών παρέχει λεπτομέρειες για την οργάνωση των δικτύων ναρκωτικών.

«Οι ύποπτοι, έχοντας επίγνωση της πιθανής αστυνομικής προσοχής σε αυτούς, διατήρησαν επαφή με προμηθευτές και πελάτες, χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένο τηλεφωνικό εξοπλισμό, ο οποίος εγγυάται την «ασφαλή επικοινωνία», καθώς και παρεμβολές συχνότητας, για να αποτρέψει οποιαδήποτε υποκλοπή επικοινωνίας και θέση GPS των μέσων μεταφοράς. Η πληρωμή των αποστολών ναρκωτικών γινόταν κυρίως με φυσική αποστολή χρημάτων στην Αλβανία, μέσω «οδηγών», που εκτελούσαν δρομολόγια στη λεωφορειακή γραμμή Αυλώνα - Βόρεια Ιταλία, αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει επίσης μια εκτεταμένη επιχείρηση στη Μπολόνια όπου μια ιταλοαλβανική οργάνωση συμμετείχε στην πώληση κοκαΐνης, χασίς και μαριχουάνας. «Τον Ιούλιο του 2022 επιβλήθηκαν 31 μέτρα κράτησης σε Αλβανούς και Ιταλούς πολίτες που είναι υπεύθυνοι για διακίνηση ναρκωτικών και εμπορία ναρκωτικών», αναφέρει η έκθεση που σχετίζεται με την υπόθεση αυτή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου