Προειδοποίηση της γερμανικής EMS προς τους ξένους επενδυτές που στοχεύουν Αλβανία

Προειδοποίηση της γερμανικής EMS προς τους ξένους επενδυτές που στοχεύουν Αλβανία

Η γερμανική εταιρεία EMS APO, η οποία εδώ και 9 χρόνια λειτουργεί για την υλοποίηση της σύμβασης παραχώρησης για τη μεταποίηση φορτηγών πλοίων στον ανατολικό τερματικό σταθμό του λιμανιού του Δυρραχίου, προσέφυγε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο για άνιση και διακριτική μεταχείριση από τις κρατικές αρχές, προκαλώντας σοβαρή ζημιά σε έννομα συμφέροντα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας EMS APO, κ. Manfred Mueller, τονίζει ότι το κράτος όχι μόνο δεν έχει εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της σύμβασης, αλλά έχει μεταχειριστεί προνομιακά τον χειριστή στο Porto Romano, παρατείνοντας τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών χωρίς να ανοίξει διαγωνισμό.

Ο Mueller λέει ότι η συμφωνία για το «Durrës Yachts Marina» έρχεται σε αντίθεση με τη σύμβαση παραχώρησης της EMS-Fehn-Group, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει απάντηση από τις κρατικές αρχές για το πώς θα συνεχιστεί η δραστηριότητα του φορέα εκμετάλλευσης του ανατολικού τερματικού σταθμού.

Εκφράζει επίσης την αμφιβολία, αναφερόμενος στο master plan του έργου του νέου εμπορικού λιμανιού στο Πόρτο Ρομάνο, όπου δεν προβλέπεται χώρος για την επεξεργασία των φορτηγών πλοίων.

Ο επικεφαλής της εταιρείας εκτιμά ότι όλη αυτή η κατάσταση δηλώνει ξεκάθαρα ότι η έλλειψη κράτους δικαίου εξακολουθεί να φαίνεται να αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη χώρα. Ενώ ο τρόπος με τον οποίο οι κρατικές αρχές αντιμετώπισαν αυτήν την εταιρεία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα παράδειγμα για το πώς αντιμετωπίζονται οι ξένοι επενδυτές και μια προειδοποίηση για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου