Αλβανία: Σε επίπεδα ρεκόρ αυξήθηκαν οι αποταμιεύσεις σε ευρώ τον Μάιο

Αλβανία: Σε επίπεδα ρεκόρ αυξήθηκαν οι αποταμιεύσεις σε ευρώ τον Μάιο

Ο μήνας Ιούνιος σημείωσε βελτιωτική τάση όσον αφορά την ικανότητα αποταμίευσης επιχειρήσεων και οικογενειών.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας δείχνουν ότι οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε λεκ για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, ενώ η τάση αύξησης των αποταμιεύσεων σε ξένο νόμισμα συνεχίστηκε, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τον Μάιο.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, στο τέλος Ιουνίου, το απόθεμα των καταθέσεων σε λεκ έφθασε τα 547 δισ. λεκ (περίπου 5 δισ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ή κατά 5,9 δισ. λεκ περισσότερο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2022 και η πρώτη σε πέντε συνεχείς μήνες, όταν οι αποταμιεύσεις σε τοπικό νόμισμα στις τράπεζες ήταν σε πτωτική τάση. Η αύξηση τον Ιούνιο προήλθε τόσο από επιχειρήσεις όσο και από ιδιώτες.

Παρά την ανοδική τάση των επιτοκίων τον τελευταίο χρόνο, ως αποτέλεσμα της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αλβανίας, η οποία αύξησε αρκετές φορές το βασικό επιτόκιο για να περιορίσει τον πληθωρισμό, οι καταθέσεις σε λεκ δεν γνώρισαν σημαντική επέκταση. Σε ετήσια βάση, η αποταμίευση σε λεκ αυξήθηκε μόνο κατά 0,8%.

Αυτό μπορεί να αντανακλά τόσο την αδυναμία αποταμίευσης, λόγω του πολύ υψηλού ρυθμού αύξησης των τιμών σε σχέση με το εισόδημα, όσο και τη διοχέτευση επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα, που είχαν υψηλότερα επιτόκια από τις καταθέσεις.

Σε αντίθεση με τις αποταμιεύσεις σε λεκ, αυτές σε ξένο νόμισμα καταγράφουν σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Στο τέλος Ιουνίου το απόθεμα αποταμίευσης σε ευρώ έφτασε τα 6,69 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,31% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ή 87 εκατ. ευρώ περισσότερα. Σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις σε ευρώ έχουν αυξηθεί κατά 17,3%, ή 987 εκατ. ευρώ περισσότερο.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι μια ασυνήθιστη μηνιαία αύξηση τον Μάιο, που συμπίπτει με τον μήνα των τοπικών εκλογών, όπου οι αποταμιεύσεις σε ευρώ αυξήθηκαν κατά 107 εκατ. ευρώ, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση που καταγράφηκε ποτέ τον Μάιο από το 2016, όταν η Τράπεζα της Αλβανίας αναφέρει τα ξεχωριστά στοιχεία. Συγκριτικά, τον Μάιο του 2022 οι αποταμιεύσεις σε ευρώ είχαν αυξηθεί κατά 36 εκατ. ευρώ και τον Μάιο του 2021 κατά 45 εκατ. ευρώ.

Τα ιστορικά στοιχεία της τράπεζας δείχνουν ότι μηνιαίες καταθέσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ εντοπίζονται μόνο την εποχική περίοδο που έρχονται μετανάστες. Όπως τον Ιούλιο-Αύγουστο και τον Ιανουάριο-Δεκέμβριο, ενώ ο Μάιος είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο υψηλές αξίες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου