Αύξηση κεφαλαίου ύψους 7 εκατ. ευρώ για την αραβικών συμφερόντων Durrës Marina

Αύξηση κεφαλαίου ύψους 7 εκατ. ευρώ για την αραβικών συμφερόντων Durrës Marina

Η εταιρεία Durrës Marina ολοκλήρωσε πρόσφατα την πρώτη αύξηση κεφαλαίου ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται να παράσχει τα απαραίτητα κεφάλαια για την έναρξη του έργου.

Το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ μεταφέρθηκε στον λογαριασμό της Durrës Marina στην OTP Albania Bank στις 30 Ιουνίου και η αύξηση κεφαλαίου καταχωρήθηκε επίσημα στο εμπορικό μητρώο στις 5 Ιουλίου.

Το σύνολο της εισφοράς κεφαλαίου έγινε από τον κύριο μέτοχο, την Eagle Hills Real Estate Development, που εκπροσωπεί τον επιχειρηματία Mohamed Alabbar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Eagle Hills Real Estate Development κατέχει σήμερα το 67% των μετοχών της Durrës Marina, ενώ η αντίστοιχη αλβανική εταιρεία, Albanian Seaports Development Company, κατέχει το υπόλοιπο 33%.

Παρά την εισφορά κεφαλαίου από τον μεγαλομέτοχο, οι ποσοστώσεις των μετοχών θα παραμείνουν αμετάβλητες, σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας. Το καταστατικό ορίζει ότι οι προβλεπόμενες εισφορές κεφαλαίου θα παρέχονται από την Eagle Hills Real Estate Development και το αλβανικό μέρος δεν θα υποχρεούται να συνεισφέρει νέο κεφάλαιο για οποιονδήποτε λόγο.

Παρ' όλα αυτά, οι ποσοστώσεις μετοχών και των δύο μερών στη Μαρίνα Durrës δεν μπορούν να μεταβληθούν. Η αλβανική πλευρά έχει αποκτήσει το 33% των μετοχών της εταιρείας συνεισφέροντας το οικόπεδο στο οποίο θα κατασκευαστεί το οικιστικό συγκρότημα Durrës Marina.

Με την έναρξη του έργου, το λιμάνι Durrës αναμένεται να μεταφερθεί στο Porto Romano.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η αλβανική κυβέρνηση μεταβίβασε έναν κατάλογο 281 κρατικών ακινήτων συνολικής έκτασης 818.000 τετραγωνικών μέτρων στον Αλβανό μέτοχο για τη χρήση του έργου. Επιπλέον, εκτός από την παροχή της γης, η αλβανική κυβέρνηση θα απαλλάξει την εταιρεία από την καταβολή φόρων επί των επιπτώσεων των υποδομών και των τελών του ταμείου κοινωνικής στέγασης, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 7% της προβλεπόμενης αξίας πώλησης.

Το έργο Durrës Marina προβλέπει την κατασκευή ενός οικιστικού και εμπορικού συγκροτήματος μαζί με μια μαρίνα σκαφών αναψυχής. Το έργο εκτιμάται ότι θα έχει αξία περίπου δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά μόνο ένα μικρό μέρος του θα χρηματοδοτηθεί από τον κύριο επενδυτή, τον Mohamed Alabbar. Το μεγαλύτερο μέρος του οικιστικού συγκροτήματος θα χρηματοδοτηθεί μέσω της πώλησης ακινήτων πριν από την κατασκευή τους και ενδεχομένως μέσω άλλων πηγών, όπως τραπεζική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, το έργο αναμένεται να δημιουργήσει συνολικές πωλήσεις ύψους περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αναμενόμενο καθαρό κέρδος περίπου 854 εκατομμυρίων ευρώ για την εταιρεία που θα αναπτύξει το έργο.

Σύμφωνα με τη μετοχική της συμμετοχή, η αλβανική πλευρά πρόκειται να επωφεληθεί περίπου 281 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα προέλθει από την πώληση περίπου 13 διαμερισμάτων, τα οποία θα αποτελέσουν και τη συντριπτική πλειοψηφία της οικοδομικής έκτασης.

Το υπόλοιπο τμήμα θα διατεθεί για ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων και εμπορικές μονάδες.

Η συμφωνία οικονομικής συνεργασίας που έθεσε τα θεμέλια για το έργο Durrës Marina αμφισβητήθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα ακύρωσης της συμφωνίας μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανοίγοντας τελικά το δρόμο για την υλοποίηση του έργου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου