Η Αλβανία με τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό και για το 2023

Η Αλβανία με τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό και για το 2023

Παρά τις διαδοχικές αποφάσεις της αλβανικής κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει φτάσει τις 40 χιλιάδες λεκ το μήνα, η χώρα συνέχισε να έχει τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρώπη, σε σύγκριση με την αγοραστική δύναμη, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Eurostat, στις 20 Ιουλίου, η οποία δεν περιλαμβάνει στοιχεία για το Κοσσυφοπέδιο.

Στην Αλβανία, ο κατώτατος μισθός είναι 375 ευρώ τον Ιούλιο του 2023. Στο Μαυροβούνιο, ο κατώτατος μισθός είναι 532 ευρώ, ο υψηλότερος στην περιοχή. Στη Σερβία ο κατώτατος μισθός είναι 460 ευρώ. Τα Σκόπια κατέχουν την τελευταία ενημέρωση για το δεύτερο 6μηνο του 2021, όταν το επίπεδο ήταν περίπου 360 ευρώ. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν αναφέρει κατώτατο μισθό, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για το Κοσσυφοπέδιο.

Μετρούμενος με βάση την αγοραστική δύναμη (PP), που σημαίνει εισόδημα προσαρμοσμένο στο επίπεδο των τιμών, ο κατώτατος μισθός στην Αλβανία έχει ακόμη μικρότερη αξία. Η Αλβανία έχει το χαμηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, με 549 PPS, αναφέρει η Eurostat.

Η Σερβία είναι η χώρα που «κερδίζει» στον περιφερειακό μισθολογικό διαγωνισμό, ο οποίος για το 2022 ήταν κατά μέσο όρο 880 ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 εκτινάχθηκε κοντά στο επίπεδο των 1000 μεικτών ευρώ (983 ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σερβίας.

Αντίθετα, η Αλβανία έχει τους υψηλότερους μισθούς για τα ανώτατα στελέχη. Με την τελευταία αύξηση πριν από μερικές εβδομάδες, ο ακαθάριστος μηνιαίος μισθός του Αλβανού προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται 7 φορές υψηλότερος από τον μέσο μηνιαίο μισθό στη χώρα, σημειώνοντας ρεκόρ στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου