Τα χαμηλότερα επίπεδα δημοσιονομικής στήριξης κατανεμήθηκαν στην Αλβανία από την ΕΕ

Τα χαμηλότερα επίπεδα δημοσιονομικής στήριξης κατανεμήθηκαν στην Αλβανία από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς υποστηρικτές των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά τα στοιχεία που αναλύθηκαν για τα έτη 2007 και 2020 από το Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών της Βιέννης δείχνουν ότι η Αλβανία είχε τα χαμηλότερα οφέλη.

Η ΕΕ δραστηριοποιείται στην περιοχή με δημοσιονομική στήριξη, η οποία περιλαμβάνει άμεσες χρηματοδοτικές μεταφορές σε δημόσιους φορείς και ιδιωτικές εταιρείες χωρών εταίρων, οι οποίες σε αντάλλαγμα καλούνται να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η συνολική δημοσιονομική στήριξη που καταναλώθηκε από τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία και τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης από την ΕΕ ανήλθε σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020.

Η κατανομή των δεσμεύσεων ανά χώρα δείχνει ότι η Τουρκία παραμένει ο μεγαλύτερος αποδέκτης της δημοσιονομικής στήριξης της ΕΕ ως προς τον όγκο (42% της συνολικής στήριξης που χορηγήθηκε στην περιοχή το 2020), ακολουθούμενη από τη Σερβία (16%).

Τα χαμηλότερα επίπεδα δημοσιονομικής στήριξης κατανεμήθηκαν στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο (αντίστοιχα 2,3% και 2,5%), αναφέρει η μελέτη (βλ. διάγραμμα παρακάτω).

Το 2007, η Αλβανία έλαβε περίπου το 6% της δημοσιονομικής στήριξης, ξεπερνώντας το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια.

Και στις δύο εξεταζόμενες περιόδους, η Σερβία είναι η χώρα στην περιοχή που κατάφερε να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι ανέστειλε προσωρινά τις επιχορηγήσεις στις αλβανικές αρχές λόγω διαφθοράς για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος IPARD II, ενός προγράμματος για τη γεωργία, το οποίο αναμενόταν να αυξήσει τη βοήθεια στο ποσό των 146 εκατομμυρίων ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου