Αλβανία: Αύξηση των προβληματικών δανείων σε λεκ, μείωση για αυτά σε ευρώ

Αλβανία: Αύξηση των προβληματικών δανείων σε λεκ, μείωση για αυτά σε ευρώ

Η ποιότητα των δανείων σε ξένο νόμισμα βελτιώθηκε, ενώ αυτά σε λεκ επιδεινώθηκαν, πέρυσι στην Αλβανία.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, προκύπτει ότι το χαρτοφυλάκιο των προβληματικών δανείων σε ξένο νόμισμα στο τέλος του 2022 παρουσίασε σημαντική μείωση στο 4%, από 5,8% που ήταν ένα χρόνο πριν.

Ακόμη και ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένο νόμισμα που δεν προστατεύονται έναντι του συναλλαγματικού κινδύνου (δάνεια σε νόμισμα διαφορετικό από αυτό του εισοδήματος του δανειολήπτη) μειώθηκε στο 4%, σημειώνοντας μείωση 1 ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με το τέλος του 2021.

Εν τω μεταξύ, για το δανειακό χαρτοφυλάκιο σε λεκ, η τάση ήταν αντίθετη, με αύξηση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο επίπεδο του 6%, από 5,5% στο τέλος του 2021.

Εκτός από πιο συγκεκριμένους παράγοντες, η καλύτερη απόδοση του χαρτοφυλακίου δανείων σε ξένο νόμισμα μπορεί επίσης να εξηγηθεί από την ανατίμηση του λεκ στη συναλλαγματική ισοτιμία, η οποία μείωσε την αξία των δόσεων του δανείου σε τοπικό νόμισμα και έκανε την πληρωμή των από τους δανειολήπτες. Από την άλλη, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, η αύξηση των επιτοκίων ήταν πολύ πιο ευαίσθητη για το λεκ παρά για το ευρώ. Αυτό μπορεί να είχε αρνητικό αντίκτυπο στο δανειακό χαρτοφυλάκιο σε λεκ.

Σύμφωνα με κατηγορίες πελατών, ο τομέας των ιδιωτών είχε το χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και για το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης εποπτείας της Τράπεζας της Αλβανίας, η αναλογία των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα φυσικά πρόσωπα μειώθηκε στο 3,8%, από 4,5% ένα χρόνο πριν. Ανάλογη μείωση κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες σημειώθηκε και στον δείκτη των προβληματικών δανείων στον επιχειρηματικό τομέα. Ωστόσο, ο δείκτης αυτός για τις επιχειρήσεις παραμένει σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, στο 0,6%.

Αναφορικά με το είδος των εξασφαλίσεων, τα περισσότερα δάνεια του συστήματος, περίπου το 55%, είναι ενέχυρα με ακίνητα. Τα δάνεια για φυσικά πρόσωπα σε ξένο νόμισμα έχουν υψηλότερο επίπεδο κάλυψης με εξασφαλίσεις ακίνητης περιουσίας στο 72% σε σύγκριση με τα δάνεια για επιχειρήσεις στο 55%.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας έδειξαν ότι στο τέλος του 2022 το προβληματικό δάνειο έφτασε τα 35,7 δισ. λεκ (346 εκατ.ευρώ), σημειώνοντας μείωση κατά 2,4 δισ. λεκ ή 6,38% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο δείκτης των ακαθάριστων προβληματικών δανείων υποχώρησε κατά 0,69 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, φθάνοντας στο επίπεδο του 4,99% στο τέλος του 2022.

Ωστόσο, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε ελαφρά και στο τέλος Μαΐου έφτασε στο 5,23%. Μέχρι στιγμής, η αύξηση του δείκτη προβληματικών δανείων παραμένει χαμηλότερη σε σύγκριση με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αλβανίας και των εμπορικών τραπεζών. Ωστόσο, εάν ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίσει να αυξάνεται, η Τράπεζα της Αλβανίας ενδέχεται να υιοθετήσει κάποια προσωρινή ρυθμιστική ελάφρυνση που θα ενθαρρύνει την πρόωρη αναδιάρθρωση των δανείων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου