ΥΠΕΞ Αλβανίας: Η Ελλάδα να μην παρεμβαίνει και να περιμένει την απόφαση της δικαιοσύνης για τον Μπελέρη

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Η Ελλάδα να μην παρεμβαίνει και να περιμένει την απόφαση της δικαιοσύνης για τον Μπελέρη

Απάντηση στις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την κράτηση του Φρέντη Μπελέρη, εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει πως οι δηλώσεις της ελληνικής πλευράς είναι άτοπες και πως η αλβανική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ:

Μετα λύπης μας παρακολουθήσαμε τη δήλωση του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης για την υπόθεση Μπελέρη. Όπως έχουμε δηλώσει με συνέπεια, δημόσια αλλά και κατά τις επικοινωνίες που είχαμε με τους Έλληνες συναδέλφους μας, τέτοιες δηλώσεις είναι άτοπες και αγνοούν τη δημοκρατική πραγματικότητα και το κράτος δικαίου στην Αλβανία.

Η κυβέρνηση της Αλβανίας ούτε φυλακίζει ούτε κρατά κανέναν, γιατί η Αλβανία είναι μια δημοκρατική χώρα όπου κυριαρχεί η αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Τονίζουμε με την ευκαιρία ότι ο Αλβανός πολίτης ελληνικής καταγωγής, Φρέντη Μπελέρη, υπόκειται στην Εισαγγελία και στο Ειδικό Δικαστήριο κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς (SPAK), δομές που δημιουργήθηκαν από τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, που είναι καρπός της στρατηγικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η αλβανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις ενέργειες και τις αποφάσεις αυτών των δομών. Αυτή η αρχή ισχύει και στην περίπτωση του κ. Μπελέρη, όπως στην περίπτωση οποιουδήποτε άλλου Αλβανού πολίτη, στην Αλβανία καθώς και στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα στην Ευρώπη και τον κόσμο, καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση της Ελλάδας να κάνει το ίδιο και να περιμένει, όπως και εμείς, τη δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της.

Οι δηλώσεις Μαρινάκη

Χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο για την έκθεση προόδου της Αλβανίας, αναφορικά με την κράτηση του δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη δήλωσε:

«Η στάση της αλβανικής κυβέρνησης απέναντι σε έναν εκλεγμένο δήμαρχο και συνολικά στην μειονότητα δεν είναι εχθρική μόνο απέναντι της, αλλά και απέναντι στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτές τις αρχές πρέπει να αποδείξει οτι τις σεβεται. Η κράτηση αυτή δυστυχώς αποδυκνύει το αντίθετο»

Αυτή η δήλωση πυροδότησε την απάντηση της αλβανικής πλευράς

Η σιωπή του Ράμα

Αίσθηση πάντως προκαλεί η σιωπή του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα για το θέμα της κράτησης Μπελέρη. Η τελευταία του αναφορά στο ζήτημα, ήταν κατά τις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία, όταν δεσμεύθηκε πως θα απαντήσει στην Ελληνική κυβέρνηση για το θέμα Μπελέρη μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στην Ελλάδα. Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα έχουν ολοκληρωθεί και ο Ράμα συνεχίζει να αποφεύγει να κάνει δηλώσεις για το θέμα. Αν ο Ράμα έψαχνε αφορμή ή ξεχάστηκε, οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες σίγουρα θα του φρέσκαραν τη μνήμη, παρόλα αυτά ο Ράμα δεν σήκωσε το γάντι και η αντίδραση από αλβανικής πλευράς ήρθε από το ΥΠΕΞ της χώρας και μάλιστα στις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κυβέρνησης, ο οποίος ως οφείλει και θεσμικά επανέλαβε τις θέσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την υπόθεση Μπελέρη και δεν εξέφρασε προσωπική άποψη.


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου