Τερτίπια από την αλβανική κυβέρνηση για να βγάλει «καθαρή» την Τζάτσκα

Τερτίπια από την αλβανική κυβέρνηση για να βγάλει «καθαρή» την Τζάτσκα

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ήταν πολύ σαφές όταν είπε στην Αλβανική Βουλή ότι η απόφαση για την εγκυρότητα της κοινοβουλευτικής εντολής της Olta Xhaçka (Υπουργός Εξωτερικών Αλβανίας) δεν μπορούσε να ληφθεί από μόνη της, αλλά θα έπρεπε να περάσει από το δικαστικό σώμα. Για να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο η διαδικασία, η κυβέρνηση έκανε ότι δεν καταλάβαινε. Παρά την πολυετή εμπειρία των βουλευτών τους στη νομολογία , οι σοσιαλιστές ζήτησαν από εξωτερικό εμπειρογνώμονα να ερμηνεύσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η έκθεσή του, η οποία δεν διαβάστηκε δημόσια στη Βουλή, ουσιαστικά καταρρίπτει τα εμπόδια που οι σοσιαλιστές υψώνουν εδώ και μήνες. Οι ερωτήσεις της επικεφαλής της Επιτροπής Νόμων, Κλοτίλντα Μπούσκα, αν χρειάζεται η προκαταρκτική τροποποίηση του Συντάγματος με τους ισχυρισμούς ότι το άρθρο 70 έχει συγκρούσεις σε δύο σημεία του, έλαβαν αρνητική απάντηση από τον ειδικό.

«Αλλαγές ή νομικές προσθήκες στο Νόμο για την οργάνωση και λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που αντικατοπτρίζουν άμεσα τα άρθρα αυτά του Συντάγματος, δεν θα επιφέρουν καμία αλλαγή στη δικαστική πρακτική του Συνταγματικού Δικαστηρίου ή, με άλλα λόγια, δεν θα ήταν πλέον πιο επιβλητικό για το δικαστήριο από τα ίδια τα άρθρα του Συντάγματος», αναφέρει η έκθεση. Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα κρατικά οφέλη του συζύγου της Xhaçka ως επιχειρηματία είναι ασυμβίβαστα με τη βουλευτική εντολή του.

Επίσης, στις ανησυχίες των δημοκρατών ότι οι σοσιαλιστές μπορεί να βρουν λόγους να αποφύγουν το Συνταγματικό Δικαστήριο, απάντησε ο ειδικός.

«Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι δεσμευτική και η Βουλή πρέπει να λάβει μέτρα για την εφαρμογή της, όπως είχε κάνει και πριν όταν το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση», είπε.

Χωρίς πολλά περιθώρια ελιγμών, οι σοσιαλιστές συμφώνησαν μεταξύ τους ότι η απόφαση της Συντακτικής Συνέλευσης έπρεπε να επανεξεταστεί σε άλλο συμβούλιο. Με τη δύναμη των καρτών, οι σοσιαλιστές θα μεταφέρουν την εντολή της Xhaçka στο Συμβούλιο Εντολών, όπου, με βάση τις προθεσμίες και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αναμένεται να αναθεωρηθεί το επόμενο φθινόπωρο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου