Μείωση των ξένων επενδύσεων σε ακίνητα στην Αλβανία για το πρώτο τρίμηνο του έτους

Μείωση των ξένων επενδύσεων σε ακίνητα στην Αλβανία για το πρώτο τρίμηνο του έτους

Μετά από σταθερή ανάπτυξη, οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα παρουσίασαν επιβραδυντικές τάσεις για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα στατιστικά στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της Τράπεζας της Αλβανίας αποκαλύπτουν ότι οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) σε ακίνητα ήταν 49 εκατ. ευρώ, ή 25% χαμηλότερες από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τριμηνιαία ροή από τις αρχές του 2021.

Από εκείνη την περίοδο, οι αγορές ακινήτων από ξένους είχαν σημειώσει σταθερή αύξηση, καθιστώντας τον έναν από τους κύριους τομείς των ΑΞΕ.

Ωστόσο, η συνεχής αύξηση των τιμών φαίνεται ότι άρχισε να συγκρατεί τους ξένους, οι οποίοι αγόραζαν βίλες και διαμερίσματα, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Η ροή ΑΞΕ το πρώτο τρίμηνο ήταν 308 εκατ. ευρώ, σχεδόν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα αντιπροσώπευαν σχεδόν το 16% του συνόλου, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση μετά τις εξορυκτικές βιομηχανίες και τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες. Την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, ο κλάδος αυτός είχε την υψηλότερη εισροή ΑΞΕ, με σχεδόν το 22% του συνόλου.

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, η εξορυκτική βιομηχανία έφερε την υψηλότερη εισροή ΑΞΕ, στο 22% του συνόλου, σημειώνοντας αύξηση 28% σε ετήσια βάση.

Οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες απέφεραν 58 εκατ. ευρώ ξένες επενδύσεις, διπλασιασμένες από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτό περιλαμβάνει τραπεζικές επενδύσεις, οι οποίες είναι κυρίως αυξήσεις κεφαλαίου σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις της Τράπεζας της Αλβανίας.

Η αύξηση των επενδύσεων στην εξορυκτική και χρηματοοικονομική βιομηχανία αντιστάθμισε τη μείωση τους στην ακίνητη περιουσία.

Η βιομηχανία σημείωσε μείωση 44% στις επενδύσεις, σε μόλις 19 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου